SEGRE
Els Estats Units, un gran mercat. Estats Units és un dels grans punts d’expansió de Summe, especialment Florida.

Els Estats Units, un gran mercat. Estats Units és un dels grans punts d’expansió de Summe, especialment Florida.ARXIU SUMME

Publicado por

Creado:

Actualizado:

“Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix”, deia Albert Einstein i això és el que va fer Daniel González l’any 2010 quan va decidir deixar la feina que tenia de director comercial d’una important firma de cosmètics per quedar-se a Lleida. Les coses no li van anar gaire bé.

Amb els diners de l’atur i un crèdit va decidir crear una marca pròpia a la ciutat. Ara, deu anys després, Summe Cosmètics, amb laboratori propi, és una de les cinc primeres arreu de l’Estat, exporta a 28 països i continua a Lleida, fet que fa sentir molt orgullós el Daniel, al qual li canvia la cara quan t’ensenya una de les seves creacions on posa “fet a Lleida” i és que “nosaltres, la família, som molt de la Terra Ferma”.

Ara, a pilota passada, potser si hagués de tornar a començar, no sé si faria tot el que vam fer fa deu anys”, diu en Daniel González de 48 anys, fundador i propietari de l’empresa Summe Cosmètics, l’única d’aquest sector a les comarques lleidatanes.

I és que Daniel González bé podria ser un dels models d’emprenedoria més importants dels darrers anys a Lleida. Va començar al món de la cosmètica professional, “un sector molt particular”, com a delegat d’una important firma a Lleida i en poc temps va passar a ser cap comercial.

En aquells anys és quan “realment adquireixo tota l’experiència en aquest sector”, però el fet d’haver d’anar cada dia a Barcelona, al final, a nivell familiar, va pesar massa. “Som molta família i molt de Lleida i, la veritat, no estàvem per un desplaçament fix a Barcelona.” Aquí és quan vaig prendre una gran decisió: deixar la feina a la capital catalana per ser comercial d’una altra empresa a Ponent.

“Les coses no van anar gens bé”, reconeix, però com diu el creador de Facebook, Mark Zuckerberg, “el risc més gran és no prendre cap risc” i en Daniel, amb els diners de l’atur i un crèdit, va decidir muntar la seva pròpia empresa de cosmètics a Lleida. Era l’any 2010 i naixia Summe Cosmètics, que es troba entre les cinc primeres firmes d’arreu de l’Estat i exporta a 28 països, principalment als Estats Units.

I és que com la mateixa paraula descriu

summe

, en diversos idiomes significa

sumar

esforços, inquietuds, i d’aquí ve el nom de la marca, “em va agradar el significat que tenia”, comenta en Daniel, que afegeix que “els començaments van ser molt durs”, però “amb coratge i tenint molt clar a qui ens havíem de dirigir”, Summe Cosmètics va començar a obrir-se mercat.

Una de les claus de l’èxit de l’empresa va ser i continua sent que els clients, tots del sector professional de l’estètica, s’identifiquessin amb la marca, que “la sentissin com a seva”. L’estratègia va ser atansar-se a les professionals i elaborar els productes d’acord amb la seva opinió.

“Anàvem i els preguntaven com volien que fossin els productes, les seves característiques essencials, quin perfum. I van ser elles les primeres a testar-los.

El que vam aconseguir és que les professionals se sentissin molt identificades amb les nostres elaboracions, elles se sentien partícips de cada producte que trèiem”, explica el Daniel. D’aquelles primeres 48 professionals d’arreu d’Espanya que van participar en la creació dels productes Summe, s’ha passat a treballar amb 1.500 centres.

Unes 600 són a Catalunya i 120 a la demarcació de Lleida.

En totes les línies que ha tret al mercat Summe en aquests deu anys sempre s’ha comptat amb l’opinió dels professionals. El Daniel té molt clar que “quan algú va a un centre d’estètica a fer-se un tractament vol resultats.

A vegades, doncs, hi ha productes que són senzills i no requereixen gaire inversió, per exemple un netejador, però si després he de reomplir arrugues cal treballar amb àcid hialurònic de molta qualitat ja que, evidentment, estem fent un producte de primeríssima qualitat i, per tant, val diners”. Una altra història és la publicitat que es fa d’alguns productes d’estètica.

“A la cosmètica hi ha molt fum, perquè amb la publicitat es fa de tot. Nosaltres volem sortir d’aquest fum perquè, a més, el nostre client final és sempre un professional al qual no li pots vendre fum perquè a més serà aquest professional que utilitza les nostres línies el que al final te’l recomanarà per a casa”, explica el Daniel, que afegeix: “Si tu vas a un centre d’estètica i no t’agrada el que t’han fet no li donaràs la culpa al producte, li donaràs al que te l’ha posat, el que queda malament és l’esteticista, per això nosaltres treballem amb productes d’altíssima qualitat perquè hem de cuidar els professionals i que el seu nom tingui un prestigi.”

La segona línia d’expansió de Summe es va basar a treure un concepte de laboratori per a cabina on l’esteticista personalitza el tractament en funció del tipus de pell que ha de treballar.

“Això els va encantar, perquè els ha funcionat molt bé. Fins i tot, el producte que et pots emportar a casa, per exemple un sèrum, l’esteticista té espai per col·locar tres ampolles més d’una col·lecció per personalitzar el tractament per a la teva pell.”

Quan Summe va desenvolupar el tema de la cosmètica personalitzada va ser la segona vegada que “vam tirar una moneda a l’aire amb la possibilitat que sortís cara o creu.

És a dir, ens vam comprometre a pagaments de compres de materials durant cinc mesos superiors a la facturació que estàvem fent. Però si vols fer una cosa xula i que agradi a la gent el que has de fer primer és invertir i després confiar que tot surti bé”, diu en Daniel.

La personalització del tractament és el que va catapultar Summe entre les cinc primeres marques arreu de l’Estat.

I en aquest punt va jugar un paper essencial tota línia que van treure anomenada MyCode, on l’esteticista personalitza cada tractament en funció del tipus de pell que ha de treballar.

“L’important no és si el tractament se’l fa un home o una dona, no va en funció del sexe, sinó de la pell.”

Al setembre Summe traurà una nova línia que s’anomenarà

de-pulution

, que “serà per protegir i defensar-nos de la contaminació, dels radicals lliures, de la llum blava dels ordinadors, on ara estem moltes hores”.

Summe Cosmètics té laboratori propi on treballen catorze persones.

La política de l’empresa és ser sempre respectuosos amb el medi ambient, però sense renunciar als “resultats de qualitat”. Per això, “nosaltres som respectuosos però no anem de vegans, perquè si hem de posar un producte d’origen natural però que necessita una síntesi química per tenir un bon resultat l’utilitzarem.

Nosaltres, per exemple, traiem del blat un hialurònic molt especial. Són productes naturals però sintetitzats al laboratori”.

Summe tampoc fa gaire cas de les modes que periòdicament surten en estètica. “Mira, per exemple, es va posar de moda el verí de serp.

Tothom volia el verí de serp! Nosaltres passem d’aquestes modes puntuals. Busquem una funció al que volem fer i llavors formulem el producte.

Si hi ha un actiu que es fa servir des de fa 30 anys i funciona, el posarem a la nostra fórmula.”

La pandèmia, com ha passat a tots els negocis, els ha perjudicat, però no fins al punt de posar en perill l’empresa. “De fet, durant els mesos més durs, només vam caure un 3,7 per cent en facturació i el juny de 2021 ja estàvem creixent un 33%”, apunta el Daniel, que a més de continuar treballant i augmentar la presència dels seus productes a l’Estat també té obertes (i algunes ja consolidades) diverses línies en exportació.

En aquests moments un dels països on més exporta la marca lleidatana és els Estats Units.

En aquest país, concretament a la zona de Florida, “hem enviat de cop quatre contenidors amb 12 palets cadascun”. Però les exportacions també han crescut molt cap a països com Àustria, Suïssa, Itàlia, Portugal, Romania, Holanda, Hong Kong, Singapur, Ucraïna o Rússia.

“Sempre hem tingut molt clar que el nostre eix central són les professionals, les esteticistes i durant els mesos durs de la pandèmia van patir moltíssim”, explica Magda Marchal, directora de logística de la companyia, que afegeix que “per intentar pal·liar una mica els efectes d’aquesta crisi vam crear la fundació Summecosmètics, a través de la qual vam establir un seguit de microcrèdits per a les nostres professionals per tal que poguessin fer front a aquells mesos tan durs”.

Aquests microcrèdits van ser una ajuda per pagar lloguers i altres despeses que tenien les professionals del sector i l’objectiu “era que no es veiessin obligades a tancar de forma definitiva”, explica la Magda, que té molt clar que “elles són el nostre mercat i havíem de fer alguna cosa per ajudar-les”. Tant la Magda com el Daniel també van ajudar, a través de la fundació, a la de l’Associació d’Esteticistes de Lleida durant els mesos durs del tancament.

Ara, un cop estabilitzat tot el tema de la pandèmia, la fundació ha creat deu beques per a dones d’entre divuit i quaranta anys i en perill d’exclusió social per tal que “es formin en el món de l’estètica, puguin fer-se un futur laboral i estiguin ben formades”, explica la Magda. A través de les deu beques, les dones seleccionades podran estudiar en una de les escoles més prestigioses de l’estat pel que fa a l’estètica: la Consuelo Silveira de Madrid.

Summe Cosmètics dona l’1 per cent de la seva facturació a la fundació.

.

Els Estats Units, un gran mercat. Estats Units és un dels grans punts d’expansió de Summe, especialment Florida.

Els Estats Units, un gran mercat. Estats Units és un dels grans punts d’expansió de Summe, especialment Florida.ARXIU SUMME

Els Estats Units, un gran mercat. Estats Units és un dels grans punts d’expansió de Summe, especialment Florida.

Els Estats Units, un gran mercat. Estats Units és un dels grans punts d’expansió de Summe, especialment Florida.ARXIU SUMME

tracking