SEGRE

Creado:

Actualizado:

Un any més, ens llegim en aquestes pàgines el dia que celebrem una de les festes més especials, més familiars, més nostàlgiques del nostre calendari: Nadal. Aquest any que fa 80 anys de la mort de Màrius Torres no puc evitar recordar algun dels seus fragments d’aquelles ‘Cartes a Mahalta’ que ja han esdevingut patrimoni cultural de tots els lleidatans, de tots els catalans.

Durant aquests tres anys i escaig de mandat del nou Govern a la Paeria de Lleida no hem fet altra cosa que construir la nostra petita vall. “No podem aspirar al món, Mercè, ens hem de recloure en la petita vall.” Torres utilitza la paraula recloure, que no deixa de ser un mot més que apropiat en els dies que ens envolten. L’escriptor no fa aquesta afirmació amb ànim de rendir-se, de conformar-se, tot el contrari: “I bé, fem-la bonica, la nostra vall. Plantem-hi flors, arbres. Bastim-hi columnes, cabanes, temples, estàtues. [...] El Paradís era també una petita vall!” Aquesta “petita vall” de què parla Màrius Torres és la que hem anat bastint durant aquests tres anys i escaig de mandat a la Paeria de Lleida i és la que ens motiva i ens esperança per imaginar i dibuixar la Lleida del futur.El 2022 ens ha deixat grans projectes i grans notícies que fan de Lleida –i continuaran fent– una ciutat referent en el camí cap a la recuperació i la transformació de tot el país.Fa tot just uns mesos que anunciàvem els primers milions que arribaven a la ciutat de Lleida procedents dels fons Next Generation de la Unió Europea. Els que tindran un impacte més important a la ciutadania, segurament, seran els grans eixos per a vianants que afecten les vies principals de la nostra ciutat. La rambla d’Aragó i Prat de la Riba posaran el vianant al centre, tindran més arbres, zones verdes i una millora i ampliació dels carrils bici i seran vies molt més amables.

Les obres ja han començat i estaran llestes durant el primer trimestre de l’any vinent. D’Europa també ens arribaran els diners per rehabilitar 2.578 habitatges, que conformen els 107 blocs que han entrat en la convocatòria europea. En aquest sentit, ja hem començat a fer xerrades informatives amb les comunitats de veïns i veïnes que es podran beneficiar d’aquestes ajudes, de la mà de la nova Oficina Única de Rehabilitació amb un equip tècnic multidisciplinari per oferir tot l’assessorament que sigui necessari.També ha estat un any en què hem posat els barris al centre.

Hem inaugurat el Parc de Gossos, entre el barri de Balàfia i el Secà, una demanda dels veïns i veïnes que permetrà disposar d’un espai més d’esbarjo per als peluts de la casa. També hem inaugurat la rehabilitació del Molí de Sant Anastasi, al barri de la Bordeta. Feia anys que estava pendent enllestir els treballs d’adequació i accessibilitat del nou Molí, era –també– una de les grans reivindicacions.

Hem posat fil a l’agulla i ara la ciutat de Lleida i el barri de la Bordeta disposen d’un espai museístic més i també d’un espai per a la ciutadania i les entitats.Continuem consolidant Lleida com una ciutat intel·ligent i referent en transparència amb la presentació del nou web de la Paeria, un web que substitueix el que hi havia fins ara, amb més de 12 anys i completament obsolet i poc intuïtiu. La nova pàgina web és més fresca, àgil i transparent, un web a l’alçada de les grans ciutats europees. Un web que pretén ser més proper a la ciutadania i que era un dels objectius de la regidoria de Presidència.Però si haguéssim de fer un recull i un resum de totes les coses fetes des de l’ajuntament durant aquest darrer any no en tindríem prou amb aquest article, i això és una gran notícia. El que sí que està clar és que des que estem al govern de la Paeria hem desencallat grans projectes que governs anteriors tenien completament parats o tancats en un calaix: l’Equipament Comunitari per a Múltiples Usos, amb la voluntat que a Lleida ningú dormi al carrer; la construcció de la nova estació d’autobusos, una estació moderna a l’alçada del que la ciutat es mereix; l’avenç del Pla de l’Estació, una aposta clara per al comerç integrat dins de la trama urbana; la definició de l’àrea industrial Torreblanca Quatre Pilans, que ens ha de permetre que Lleida continuï creixent industrialment, amb la implantació d’empreses modernes i especialitzades en l’àmbit de l’Agrobiotech a la nostra ciutat; l’aprovació per a tirar endavant –ara sí– l’institut al barri de Cappont o bé l’ampliació del CAP de la Bordeta-Magraners, també demandes històriques, i, per descomptat, hem posat fil a l’agulla amb el Pla de Millora de l’Espai Públic per a caminar cap a una Lleida amable, neta i segura.

Governar la ciutat de Lleida des d’una perspectiva republicana és fer polítiques útils per millorar la vida de les persones. Aquesta ciutat feia massa anys que vivia estancada en l’immobilisme en temes clau com, per exemple, la industrialització del territori, les polítiques de drets per a les persones o bé la posada en marxa de grans projectes de ciutat.Transformar Lleida vol dir governar per tothom, no només per uns quants. No ha estat fàcil, no ho negarem, però això no ens ha de fer defallir, ben al contrari. Construir la nostra petita vall, bastir-la de columnes i cabanes i plantar-hi flors i arbres no és fàcil, ningú va dir que ho fos. Però ens dona l’esperança i fermesa que estem dibuixant la Lleida del futur que ens mereixem. Per tot això, tenim la certesa de la feina feta i la convicció que el canvi continua.

tracking