SEGRE

Teresa Ibars

Historiadora i Arxivera

De cavalcades, afusellaments i altres errors històrics sobre Rovira Roure

Creado:

Actualizado:

SRA. DIRECTORA: Voldria fer un seguit de puntualitzacions sobre el que anuncio al títol d’aquest escrit per desmentir informacions tendencioses que circulen i que provenen, majorment, del web del Bisbat de Lleida. 

1. Joan Rovira Roure va ser alcalde nomenat (sense cap elecció pel mig) pel govern de dretes de la CEDA des de l’agost del 1935 fins al febrer del 1936. 

2. A partir dels Fets d’Octubre del 1934 es va empresonar el govern legítim de la Generalitat i es van destituir i empresonar també els alcaldes d’esquerres de Catalunya, entre els quals el de Lleida, Antoni Vives i Estover. 

3. El president Companys va entrar a la presó a conseqüència dels esmentats Fets i no va arribar a Barcelona fins a l’1 de març del 1936. 

4. La cavalcada de Reis del 1936 no estava prohibida i es va celebrar amb total normalitat, segons les fonts documentals. 

5. Joan Rovira Roure va ser jutjat pel Tribunal Popular de Lleida, segons s’informa al diari Combat, el dia 27 d’agost de l’any 1936. Les principals acusacions van ser haver defensat el contrabandista “Marc” i anar contra la classe treballadora i demanar penes altes per als participants en els Fets d’Octubre. 

6. Lérida bajo la horda del falangista Alvárez Pallás no dedica ni una paraula a l’esmentada cavalcada. 

Cansa molt veure que gent indocumentada –sentit estricte i no pejoratiu del terme– parla alegrement de fets històrics que desconeix i que només fan que contribuir a ves a saber quins interessos.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking