SEGRE

COLABORACIÓN

Comença l'any, acaba el mandat

Grup Municipal ERC-Avancem

Carles Vega

Carles Vega

Creado:

Actualizado:

Encetem el 2019, amb els quatre darrers mesos hàbils d’aquest mandat municipal. Amb un alcalde diferent al que havia començat... Però amb el mateix pacte de govern. Perquè, per molt que Fèlix Larrosa ho vulgui obviar, l’acord del PSC amb Ciudadanos –els mateixos que pacten amb VOX a Andalusia– continua vigent i ben vigent, com ha quedat acreditat en els moments des que hi ha nou alcalde, com són l’aprovació de les ordenances fiscals i dels pressupostos. Amb els regidors del PP i la no adscrita com a fidels comparses, el pacte de la vergonya ha funcionat com una seda perquè el PSOE hagi mantingut l’alcaldia a canvi que Ciudadanos hagi adquirit una notorietat que no té en cap altre lloc del món municipal català. Un pacte que ha permès donar-se mútuament carta blanca: al PSOE, actuant de forma tan opaca com li ha semblat; a Cs, fent gala d’un oportunisme i d’un anticatalanisme que haurien de fer avergonyir des del primer fins al darrer edil de govern.

Un pacte que ha propiciat que s’hagin desestimat la majoria de les propostes presentades per l’oposició real, que ens podem atorgar la representació del 55% dels electors de Lleida: els qui no van votar ni PSOE, ni Cs ni PP. I que les propostes acceptades (o les guanyades per votació) s’hagin quedat, en gran part, per executar. Heus aquí el concepte de bon govern que tenen els del bloc del 155.

Què podem esperar dels mesos que queden fins a les properes eleccions del 26 de maig? Quant a obra de govern, no esperarem que l’equip de Fèlix Larrosa compleixi tot allò que no ha fet fins ara del seu Pla Estratègic d’Acció Municipal per al període 2016-2019, publicat a la web http://www.paeria.cat/pam/ca/index.asp. Ni en matèria de polítiques d’atenció social, ni de millora dels serveis públics, ni de foment de l’ocupació, ni de política d’habitatge, ni d’eficiència energètica, ni de participació en el POUM, ni de símbols d’identitat... Si ni tan sols ha executat gran part del que s’havia aprovat en els pressupostos participatius del 2017. Per no parlar dels acords a què ERC-Avancem va arribar amb Ros per als pressupostos de 2016, que o no s’han executat, com l’ordenació del parc de les Basses, o –directament– s’han incomplert, com és el cas de la recuperació de la gestió municipal dels aparcaments públics i la zona blava.

Així, doncs, si no podem esperar que es compleixi el que es van comprometre a fer, i que el nostre grup denuncia un cop i un altre que no compleixen, amb què podem comptar? En allò que està en les mans del nostre grup municipal, a continuar posant en evidència que no és en aquest govern de coalició soterrada PSC (PSOE)-Cs que es pot confiar. Que els drets polítics i socials de la immensa majoria de la ciutadania de Lleida estan en escac, tant en l’àmbit local com en el nacional. Però que posarem tots els esforços perquè, en tots aquells àmbits en què sigui possible la unitat d’acció entre els grups de l’oposició, farem un rigorós control del govern municipal.

Hi haurà aspectes socials o econòmics en què no serà possible l’acord entre els grups d’esquerra i els de dreta (o centre-dreta): impostos, habitatge, serveis públics, polítiques socials, carrers franquistes, etc. Però segur que, cadascú des de la seua posició ideològica (que és pel que se’ns va votar el maig de 2015), treballarem per fer front comú. Pensant en el que queda de mandat i també en el proper mandat.

tracking