SEGRE

Creado:

Actualizado:

Array

Associem el nom de Forvm a la fotografía contemporània i a Chantal Grande i David Balsells pel fet que aquest era el nom de la galeria que varen obrir a Tarragona l’any 1981 i que va esdevenir Fundació anys més tard. Paral·lelament a la programació de l’espai i al paper que tots dos varen tenir com a comissaris i conservadors de la fotografia, varen congriar una col·lecció que, amb el temps, ha esdevingut una de les més sòlides del nostre entorn, i, en tot cas, capdavantera. Aquesta tardor es farà una mostra que selecciona les obres més significatives de la seva col·lecció, però poca gent està al cas que David Balsells és lleidatà.

Hi va néixer el 1947, tot i que la seva projecció sempre l’ha vinculat a Tarragona i a la fotografia.. Motivat per la dinàmica de la galeria Forvm, David Balsells va ser Conservador al Departament de Fotografia de la Fundació Joan Miró de Barcelona, del 1985 al 1987, en una tasca que compartia amb futurs companys de viatge, com Pere Formiguera o Cristina Zelich, i va tenir una proximitat amb autors com Gomis i Català Roca.

Tot just després assumeix la direcció del Festival Internacional de Fotografia Primavera Fotogràfica a Catalunya en les edicions del 1988 al 2002, amb moltes iniciatives fetes a Lleida, sempre de la mà del seu bon amic Toni Prim.

L’any 1996 David Balsells és nomenat primer Conservador en cap de fotografia al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Fins a arribar-hi havia seguit una evolució reivindicativa de la disciplina i del lloc que havia d’ocupar en els museus catalans. Impulsor del Llibre Blanc de la Fotografia, va seguir les seves conclusions, que atorgaven al MNAC l’acolliment de la fotografia, independentment de la cronologia que separava les museografies del MACBA i del MNAC.

D’aquesta etapa destaquen les exposicions que va organitzar: Primer acte. La fotografia al museu,

al Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona, La guerre civile espagnol des photographes pour l’histoire (2001), Humberto Rivas. El fotògraf del silenci, Barcelona (2006).

Mirades paral·leles, La fotografia realista a Itàlia i Espanya, amb Juan Manuel Bonet i Ennery Taramelli (2006), The Mexican Suitcase: The Legendary Spanish Civil War Negatives of Robert Capa, Gerda Taro, and David Seymour, amb Cynthia Young (2010) o Praha, Paris, Barcelona.. L’any 2008 Chantal Grande i David Balsells creen la Fundació Forvm per la Fotografia de Tarragona, que va dimensionar el llegat de la Galeria Forvm i va permetre instal·lar els seus arxius a la Casa Canals i disposar d’uns espais expositius on programar exposicions.

Des de la Fundació es va impulsar el projecte del Festival SCAN, que va iniciar el seu recorregut el 2008 i que ha comptat amb la col·laboració molt estreta de Jesús Vilamajó

Crear una fundació privada sense ànim de lucre va suposar un procés reflexiu molt important i unes gestions i tramitacions feixugues i dilatades en el temps.

tracking