SEGRE
Grups de lectura

Grups de lecturaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana he tingut l’oportunitat de conduir un grup de lectura de narrativa alemanya a la llibreria La Fatal de Lleida, una llibreria molt activa en la dinamització cultural a la ciutat. Per sort, a Lleida hi ha més oferta de grups de lectura, no només en aquesta llibreria, sinó també en altres llibreries, la biblioteca pública o dins d’alguns centres educatius i d’associacions. Trobo que tots aquests grups de lectura són uns elements de promoció cultural de primer nivell i d’una importància poc coneguda i valorada malgrat el seu èxit.

La majoria d’aquests grups no estan organitzats ni planificats des de l’administració pública, com passa sovint en altres àmbits culturals. Generalment, aquests grups sorgeixen per l’interès cultural d’un cercle de persones que comparteixen el gust pels llibres i la lectura i que volen compartir les seves opinions i valoracions sobre aquests amb els altres participants. El debat, encara que estigui dirigit per algú amb un coneixement més específic de l’autor, el llibre, el gènere o l’àmbit literari, és absolutament obert i participatiu.

Tothom hi pot aportar el seu punt de vista i valoració. Això fa que sovint els altres participants apreciïn l’obra des d’altres perspectives o els porti a reflexionar sobre coses de les quals no s’havien adonat en la seva lectura. L’enriquiment personal a través del debat és recíproc i, moltes vegades, en aquestes trobades es fan recomanacions de llibres i autors/es que per a alguns membres del grup eren fins aquell moment desconeguts.

La proliferació d’aquests grups de lectura és un indicador molt bo del nivell i interès cultural d’una societat. Cal posar-los en valor i fomentar-los. En el cas de Lleida, tenim un valor afegit que també cal destacar.

Molts dels autors/es lleidatans/es faciliten el contacte amb aquests grups de lectura, la qual cosa fa molt més enriquidor aquest intercanvi d’opinions i valoracions, ja que es pot fer entre escriptor/a i lector/a. Els convido a participar en algun d’aquests grups de lectura de la nostra ciutat. N’hi ha per a tots els gustos i molts dels quals són gratuïts o de preu simbòlic.

tracking