SEGRE

ESNOTICIA

Front comú a Lleida per atallar la despoblació i modernitzar el camp

Regular els preus, frenar el canvi climàtic i la digitalització, principals reptes

El president del Parlament, Roger Torrent, durant la visita ahir a la fira.

El president del Parlament, Roger Torrent, durant la visita ahir a la fira.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fira de Sant Miquel va tancar ahir la 65 edició, en la qual la Diputació, la Paeria, la Cambra de Comerç i el Govern van acordar un front comú amb l’objectiu de modernitzar el sector agrari lleidatà. Entre els principals reptes que hauran d’afrontar les institucions hi ha el de frenar la despoblació rural i lluitar contra el canvi climàtic.

L’edició número 65 de la Fira de Sant Miquel va tancar ahir les portes amb el compromís ferm de la Diputació, la Cambra de Comerç, la Paeria i la Generalitat d’unir esforços per modernitzar el sector agrícola lleidatà. Entre els principals reptes que s’hauran d’afrontar més immediatament hi ha la implementació de noves tecnologies tant per a ús civil com agrari, frenar la despoblació de les zones rurals, reduir el nombre d’emissions de gasos contaminants i aplicar polítiques que ajudin a estabilitzar els preus del sector agrari. Aquestes van ser les principals conclusions que es van anomenar durant la cerimònia de cloenda de la fira, que va ser presidida per la directora general d’Agricultura de la Generalitat, Elisenda Guillaumes. A l’acte també es van entregar els premis del llibre agrari, l’article tècnic agrari i el d’innovació en maquinària agrícola.

El vicepresident de la Diputació, Ferran Accensi, va assenyalar que la fira “ha de liderar i promocionar el sector agrícola lleidatà a tot el món i és per això que les administracions del territori hem de treballar juntes per protegir, adaptar i també promocionar els nostres productors”. És per aquest motiu que es va oferir perquè la Diputació “posi en marxa un pla conjunt amb la Cambra, Paeria i el Govern per conèixer les possibilitats de creixement, perills i oportunitats per al món agrícola lleidatà”. Una proposta a què va donar suport el president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, que al seu torn va reconèixer que “hem de fer que Sant Miquel continuï creixent com ho ha fet fins ara i sobretot que es modernitzi perquè arribi a ser una fira 4.0”. D’altra banda, Saltó va remarcar que totes les administracions lleidatanes “treballem en aquesta direcció des de fa temps”.

Per la seua part, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va posar en relleu que la fira “ha tornat a ser un altaveu per reivindicar les necessitats del sector, que van des de reclamar uns preus de la fruita més justos fins a la implantació de mesures contra l’escalfament global”. Així mateix, va destacar la despoblació com “un problema que s’ha de combatre des de les administracions per així tenir un sector agrícola potent i equilibrar el territori”. Per això, Pueyo va assenyalar que “com que hi ha hagut un canvi a la Diputació, la Paeria i la Cambra aquest any, m’agradaria que això servís per refermar llaços entre les administracions per treballar pel territori”.

La clausura de la fira va anar a càrrec de Guillaumes, que va assegurar que des de la Generalitat “recollim el guant i el compromís” de treballar de forma conjunta amb les institucions lleidatanes. No obstant, va advertir que “és molt difícil regular els preus perquè la llei ens ho prohibeix i per això hem d’avançar-nos a aquesta possibilitat i protegir el sector” i que el repte ara és “garantir la quantitat i la qualitat dels nostres productes de la manera més sostenible possible”. Així mateix, no va voler avançar si l’any que ve hi haurà una cimera de política agrària al Parlament, tal com ha reclamat Unió de Pagesos durant aquesta edició de la Fira de Sant Miquel.

El president del Parlament, Roger Torrent, durant la visita ahir a la fira.

El president del Parlament, Roger Torrent, durant la visita ahir a la fira.AMADO FORROLLA

tracking