SEGRE

Baix relleus en busca d'autor

A prop de Cervera hi ha un conjunt de roques esculpides i amb diferents inscripcions || L’origen es remunta a finals del segle XIX o principis del XX

Un dels baix relleus més ben conservats.

Baix relleus en busca d'autorJosep Regí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Regí, veí d’Altet, aficionat a la fotografia i un dels més fidels col·laboradors de Cercle, ens va fer arribar imatges d’unes pedres tallades amb diferents motius (sobretot religiosos) i inscripcions que són difícils d’entendre per l’erosió.Es tracta d’escultures monolítiques, esculpides en una sola peça.

Aquest conjunt de roques es troba situat al tossal de les Forques, un monticle de 562 metres ubicat molt a prop de Cervera i des d’on es pot gaudir d’unes fantàstiques vistes de la ciutat. Josep Regí ens remet a Leandre Badia, treballador de la banca jubilat de 80 anys que, encara que nascut a Ripoll, viu a Cervera des dels 10 anys. Explica que aquestes inscripcions i relleus van ser tallats per seminaristes del convent dels pares claretians en les seues hores d’esbarjo. Períodes A més d’inscripcions i altars, també es poden observar caminets entre les pedres, destinats, segons Leandre, a jugar a bales. És difícil determinar de quina data són els petròglifs, ja que els claretians van ser presents a Cervera des de l’any 1887 fins al 1936, allotjats a l’edifici de la Universitat i del 1939 al 1997 en el que és avui dia la seu del consell comarcal de la Segarra, a la plaça Joan Salat. Leandre explica que quan era petit, els nens de Cervera també pujaven a la muntanya i els relleus ja hi eren.

La creu que presideix el monticle es va col·locar el Dia de les Missions del 1952. Pel que respecta al topònim de tossal de les Forques, sembla que es deu al fet que es tracta del punt on antigament s’acostumava a ajusticiar els condemnats a mort.

Les inscripcions són gairebé il·legibles a causa de l'erosió.

Baix relleus en busca d'autorJosep Regí

Un altar entre les pedres

Baix relleus en busca d'autorJosep Regí

Es desconeix amb quines eines es va esculpir a les roques.

Baix relleus en busca d'autorJosep Regí

El tossal de les Forques, fotografiat des de Cervera.

Baix relleus en busca d'autorJosep Regí

tracking