SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

El nou decret reduirà la quantitat màxima de purins en més de 80 municipis de Lleida

En secans vulnerables a la contaminació per nitrats del Segrià, les Garrigues, el Pla i l’Urgell || Això obligarà els ramaders a disposar de més terrenys per aplicar-los o a tractar els seus excedents

Una cisterna dipositava ahir purins a la planta de tractament de Vag, a Juneda.

Una cisterna dipositava ahir purins a la planta de tractament de Vag, a Juneda.AITOR CARRERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nou decret que prepara la Generalitat per regular la gestió dels purins reduirà la quantitat màxima que els ramaders podran aplicar com a fertilitzant al terra de 83 municipis de Lleida. Així es desprèn del text en informació pública, que redueix fins a un 24 per cent el límit de nitrats per hectàrea i any que es pot aplicar en els secans declarats zones vulnerables de les comarques del Segrià, les Garrigues, el Pla i l’Urgell. El departament d’Agricultura justifica aquesta mesura per la “baixa pluviometria” en aquestes comarques, cosa que les fa més sensibles a la contaminació de les aigües subterrànies. Això obligarà les granges d’aquestes localitats a disposar de més superfície de terrenys per aplicar la mateixa quantitat de purins o bé a aplicar tractaments per gestionar-ne l’excedent, ja siguin compartits o en les mateixes explotacions.

El decret actual fixa un límit de 170 quilos per hectàrea a l’any en els secans de municipis declarats zona vulnerable a la contaminació dels aqüífers. Aquesta limitació és més restrictiva en alguns cultius com l’ordi i l’alfals, on és de 100 quilograms per hectàrea i any. En canvi, el projecte en informació pública estableix una nova categoria, denominada “Secans A”, que inclou els del Segrià, les Garrigues, el Pla i l’Urgell, i els proposa un límit de 130 quilos de nitrats per hectàrea i any. Així mateix, el rebaixa a 80 quilos per a l’alfals i a 90 per a l’ordi.

El decret apunta que la “baixa pluviometria” d’aquestes comarques les fa sensibles a la contaminació

Les organitzacions agràries estudien actualment aquestes restriccions i avaluen la possibilitat de presentar-hi al·legacions. El termini per fer-ho conclourà el mes de novembre vinent.

Aquesta restricció a l’abocament de purins com a fertilitzant se suma a altres mesures com la moratòria a la construcció de noves granges en set municipis de Lleida fins a l’any 2020 (Puiggròs, Bellmunt d’Urgell, Golmés, Miralcamp, Mollerussa, Vilanova de Bellpuig i Soses) i a endurir les condicions perquè projectes per ampliar o construir explotacions rebin el vistiplau d’Urbanisme. Tot això arriba després que, l’any passat, la Unió Europea advertís sobre el fet que la qualitat de les aigües contaminades amb nitrats amb prou feines havia millorat en els darrers vint anys i exigís accions per poder revertir la situació. Incomplir la directiva comunitària sobre aigües pot suposar sancions milionàries.

tracking