SEGRE

PERSONALITATS OBITUARI

Mor l'històric alcalde de Tiurana Antoni Armengol a causa d'un accident de moto

Al ser envestit per una furgoneta a l’A-68 a Saragossa dijous passat || Va ser el primer edil del 1995 al 2009 i en aquest període va aconseguir reconstruir la població després de quedar negada per Rialb

Armengol, a l’esquerra, l’estiu del 2009, després de decidir deixar l’alcaldia al cedir-la a Villarte.

Armengol, a l’esquerra, l’estiu del 2009, després de decidir deixar l’alcaldia al cedir-la a Villarte.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Antoni Armengol, el que va ser alcalde i artífex de la reconstrucció de Tiurana a Solés, va morir dijous en un accident de trànsit al ser envestit per una furgoneta a l’A-68 a l’altura del barri de Monzalbarba, a Saragossa, als 57 anys. Les motos eren una de les seues grans aficions i per aquesta raó s’hi dirigia amb altres integrants del club moter La Coronela de Catalunya a disfrutar del festival Motauros, que se celebra aquest cap de setmana a Tordesillas. Els bombers de Saragossa van ser avisats del sinistre cap a les 8.45 hores, tot i que les lesions eren tan greus que, quan hi van arribar, Armengol ja havia mort i l’únic que van poder fer va ser treure el cadàver de sota del furgó, segons altres motoristes. Els testimonis del sinistre asseguren que la furgoneta anava a més velocitat de la permesa, per la qual cosa la Guàrdia Civil de Trànsit ha obert una investigació per aclarir les causes de l’accident. El cos va ser traslladat a l’Institut de Medicina Legal d’Aragó perquè li practiquessin l’autòpsia. Armengol serà enterrat avui a les 16.30 hores a Rosselló, on residia amb la família.

La consternació va fer efecte ahir entre els veïns d’aquesta població del Segrià i, en especial, de Tiurana, la localitat de la Noguera de la qual va ser alcalde entre els anys 1995 i 2009. Antoni Armengol, Ton per als amics, va arribar a l’alcaldia el 1995 sota les sigles del PP. Sota el seu mandat el pantà de Rialb va prendre forma, la qual cosa va representar la desaparició del poble en què va nàixer negat per l’embassament. Un dels més reticents a abandonar casa seua, va prendre les regnes de la reaparició de Tiurana a Solés fins a aconseguir que l’Estat i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre reproduïssin, pedra a pedra, la façana i el cementiri de la Tiurana original en aquesta nova ubicació.

La Guàrdia Civil de Trànsit ha obert una investigació de les causes del sinistre de dijous

El 1999 l’antic poble es va inundar però va saber salvaguardar els llocs més emblemàtics. No va militar en cap partit, però va ser alcalde sota les sigles de CiU i a les seues últimes eleccions es va presentar pel PSC. Malgrat els canvis de color polític, els veïns sempre li van donar suport. Va decidir deixar l’alcaldia el 2009, fet que va generar un gran enrenou governamental ja que, en comptes de recaure en el previsible successor, avui alcalde, Àngel Villarte, segons la normativa, havia de ser alcalde el candidat de la segona llista més votada, en aquest cas del Partit Popular, liderada per una dona de Palència, Yolanda Larren que, al final, va decidir renunciar-hi.

Un emprenedor constant sense el qual Solés no hauria existit

Tant l’alcalde de Tiurana, Àngel Villarte, com el de Rosselló, Josep Abad, van lloar la capacitat d’emprendre i encapçalar projectes d’Armengol. “Sense la seua iniciativa, no hauria estat possible un projecte com la reconstrucció de Tiurana. Era insistent i constant i el puntal davant les institucions i administracions perquè avui tinguem el que tenim”, va indicar Villarte. “No li interessava el color polític, sempre buscava redirigir l’energia per aconseguir el bé per al poble”, va ressenyar. Sota el seu mandat, Tiurana va aconseguir reconstruir una vintena de cases i que s’hi censessin uns 80 veïns. Ara hi ha set cases amb famílies que tenen allà la residència. A l’estiu totes estan ocupades. El seu somni era que els anteriors habitants de la vella Tiurana, més de 300 abans del pantà de Rialb, tornessin a la localitat i visquessin del turisme i de l’embassament que anys abans els va fer abandonar les seues arrels.

tracking