SEGRE

RELIGIÓ POLÈMICA

Novell justifica formar tres anys els pares en catequesi per aconseguir l'evangelització

Confirma al full parroquial el canvi en el model actual de formació, que ha provocat crítiques al Pla d’Urgell || Diu que les modificacions són difícils “si no es fa l’esforç d’entendre-les”

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona, Xavier Novell.

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona, Xavier Novell.MIKEL ARISTREGI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha justificat a la carta dominical el canvi que han iniciat algunes parròquies de la diòcesi promovent iniciatives de “conversió” i de crear deixebles amb modificacions a les misses i la catequesi perquè “tot apunti més decididament cap a una comunitat parroquial evangelitzadora”. Novell anuncia la transformació del model actual de catequesi i reconeix que els canvis sempre són difícils, “impossibles si no s’expliquen o no es fa un esforç per entendre’ls” i “d’impossibles si són precipitats”.

les claus

  • Catequesi. La Unitat Parroquial de Mollerussa formada per setparròquies i que pertany al bisbat de Solsona obliga les famíliesa tres anys de catequesi perquè els fills facin la primera comunió.Una directriu que ha causat la indignació d’alguns delspares del Pla d’Urgell.
  • Alternativa. La diòcesi no ofereix als pares cap altra alternativaperquè els fills puguin fer la comunió, ni buscar una solució quesatisfaci totes les parts. No obstant, alguns pares asseguren queaquesta directriu no és igual per a tothom perquè a alguns síque els permeten fer la catequesi al poble.

En aquest sentit, apunta a la glossa que han de ser els feligresos “de missa” els que s’interessin, beneeixin o valorin aquests canvis que s’estan implantant a la diòcesi de Solsona. S’ha de recordar que l’Agrupació Parroquial de Mollerussa (format pel Palau d’Anglesola, Fondarella, Golmés, Miralcamp, Mollerussa, Sidamon i Vila-sana) obliga les famílies a fer tres anys de catequesi perquè els nens puguin fer la primera comunió, tal com va avançar SEGRE.

Aquesta nova directiva, que es va implantar fa dos anys en aquestes parròquies del Pla però aquesta és la primera vegada que afecta les famílies, ha provocat la indignació de pares i mares al considerar que es tracta d’una imposició “desproporcionada” i que no atén la realitat actual de la societat. El sistema obliga les famílies a desplaçar-se fins a Mollerussa per fer la catequesi. Alguns pares i mares van criticar aquesta setmana que la Unitat Parroquial de Mollerussa sí que permet a altres famílies de la diòcesi fer la catequesi a la mateixa localitat sense haver de desplaçar-se a Mollerussa per participar en els cursets.

“És injust que a uns ens obliguin a anar a Mollerussa i d’altres no sent de la mateixa unitat parroquial”, van explicar. “Mai ens hem negat a la catequesi però preferim fer-ho al poble”, van dir.

Per la seua banda, Novell afirma que el canvi respon a la voluntat de donar a conèixer “Crist i viure en cristià”, i que de cap manera els fills ho podran fer sense nous camins d’aproximació, i sense una catequesi més dominical i familiar”. Finalment, demana a la missiva que s’acullin a aquest procés amb “positivitat i esperança, malgrat les murmuracions i els titulars”.

Altres bisbats deixen les famílies al marge Davant del procés de formació de tres anys a la catequesi del bisbat de Solsona, els d’Urgell i Lleida aposten pels dos anys i deixen els pares al marge. Les dos diòcesis continuaran com fins ara i no implantaran la polèmica mesura de Solsona d’evangelització dels pares per al sagrament de la primera comunió dels fills. A més a més, ofereixen diferents opcions, des que els nens i nenes vagin una vegada per setmana a catequesi o que els pares formin els fills a casa i assisteixin una vegada al mes a una jornada de catequesi, entre altres alternatives.

tracking