SEGRE

REGS NOVA TEMPORADA

El canal d'Urgell assegura que les conduccions estaran a punt per donar aigua aquest mes

La reparació de totes les séquies i desaigües afectats per les riuades de l’octubre s’acabarà la setmana que ve || La campanya començarà abans de Sant Josep i amb prou reserves

Reconstrucció de la banqueta del canal Auxiliar a Puigverd de Lleida després de revestir-la de formigó.

Reconstrucció de la banqueta del canal Auxiliar a Puigverd de Lleida després de revestir-la de formigó.C.U.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els regants del Canal d’Urgell podran començar la campanya de regs sense problemes ja que els treballs per reparar els danys provocats per les inundacions del mes d’octubre passat estaran acabats la setmana que ve. Així ho va assegurar ahir el president de la comunitat, Amadeu Ros, durant l’assemblea general, en la qual es va detallar l’estat dels treballs, molts dels quals ja acabats. Els serveis tècnics han identificat prop de 300 afectacions, més de 40 de les quals d’importància a la xarxa de canals i séquies, 140 a la xarxa de desaigües i més de 110 en infraestructures de les col·lectivitats.

Entre els danys més greus destaca la caiguda del mur de l’escullera a Arbeca al canal Principal, així com i despreniments entre Arbeca i les Borges, on ha estat necessari posar tubs a la canalització en un tram de dos-cents metres, mentre que a l’Auxiliar també hi va haver danys entre Sidamon i els Alamús i a Puigverd de Lleida. Va quedar afectada la segona séquia principal en diversos punts i també la quarta principal. El desbordament dels rius Corb, Sió i Ondara i, principalment, la Femosa, van causar danys valorats en més de tres milions d’euros, gairebé el doble del previst inicialment. Ros va indicar que, de moment, la Casa Canal està avançant les inversions a l’espera de les subvencions que s’han compromès a pagar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Estat per arreglar tota la xarxa de desaigües, mentre que el canal es farà càrrec de les conduccions principals.

Els regants financen les intervencions a l’espera de les subvencions de l’ACA i de l’Estat

Ros va indicar que el pròxim dia 10 se celebrarà la comissió de circulació de l’aigua per fixar l’inici de la campanya de reg. Aquesta setmana s’obrirà per a proveïments i, si la demanda és important, es deixarà obert per al reg. La previsió és que comenci abans de Sant Josep. Els pantans de Rialb i Oliana tenen prou reserves.

La tala s’està portant a terme en el marc de les obres de restauració d’aquest curs fluvial que, des del mes de febrer passat, realitza l’Agència Catalana de l’Aigua als municipis de les Borges i Juneda.

Queixes per les obres a la Femosa al reduir la vegetació de ribera L’Ateneu Popular Garriguenc, el Centre Escursionista Borges-Garrigues i La Banqueta alerten que les obres de restauració de la Femosa que porta a terme l’ACA estan causant la desaparició de la vegetació de ribera autòctona d’aquest riu. Aquesta intervenció s’està executant entre la Fontvella i la carretera C-233 en un tram de prop d’un quilòmetre.

Aquestes entitats recorden que la vegetació de ribera ajuda a fixar el sòl i a reduir els efectes de noves avingudes.

Reconstrucció de la banqueta del canal Auxiliar a Puigverd de Lleida després de revestir-la de formigó.

Reconstrucció de la banqueta del canal Auxiliar a Puigverd de Lleida després de revestir-la de formigó.C.U.

tracking