SEGRE

MUNICIPIS EQUIPAMENTS

Un celler centenari de Vilanova de la Barca, demolit

Durant les obres del nou consultori de la localitat del Segrià

Imatge de la demolició del celler centenari a Vilanova de la Barca.

Imatge de la demolició del celler centenari a Vilanova de la Barca.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oposició de Vilanova de la Barca ha denunciat aquesta setmana la destrucció d’un celler subterrani centenari de l’antiga casa pairal dels Comtes de Torregrossa a les obres de construcció del nou consultori. El portaveu de Tots som Vilanova, Oriol Verdú, va explicar que l’alcalde, Josep Ramon Solsona, es va comprometre en un ple del 2018 i també davant dels veïns a mantenir-lo. Verdú va apuntar que “un informe de l’arquitecte que va redactar el projecte valorava en 18.000 euros la conservació”, encara que no es va incloure al document. L’ajuntament va encarregar aquest any un informe a un arquitecte per analitzar com mantenir el celler, que va determinar que calia una inversió de 100.000 euros. També va demanar l’opinió d’un arqueòleg, que va concloure que l’“interès patrimonial” no justificava les inversions i va demanar que es documentés el celler. Verdú va assegurar que un altre informe al·lega un “sobrecost fictici” per a la conservació.

Per la seua part, Solsona va afirmar que “han sorgit una sèrie d’elements que han fet inviable” mantenir el celler i va defensar que “sempre he dit que si es pot salvar, se salvarà”, “al ple, en públic i en privat”. Solsona va explicar que l’informe de l’arquitecte apuntava que era necessari “aixecar l’edifici i construir una rampa” i l’arqueòleg va determinar que tenia “una importància relativa”. Per tant, “hem prioritzat un equipament” que el municipi “necessita”.

L’ajuntament al·lega que abans d’enderrocar es van demanar informes “objectius” a experts

Solsona va recordar que la Diputació aporta 434.000 euros per construir el consultori i l’ajuntament hi destina entre 20.000 i 25.000 euros. Va explicar que el consistori no té capacitat per aportar 125.000 euros, que és el que costaria, va assenyalar Solsona, conservar el celler i adequar-lo.

tracking