SEGRE

POLICIA REESTRUCTURACIÓ

Trapero canvia les prefectures dels Mossos a Ponent i el Pirineu

Nomena l'intendent Jordi Dalmau al capdavant de la primera i el comissari Joan Figuera, de la segona || Prenen el relleu de Xavier Monclús i Miquel Esquius

Jordi Dalmau (e) i Joan Figuera (d), els nous caps a Lleida.

Jordi Dalmau (e) i Joan Figuera (d), els nous caps a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra van anunciar a última hora de la tarda d’ahir una àmplia reestructuració de la seua cúpula, conseqüència de la restitució del major Josep Lluís Trapero al capdavant del cos el 12 de novembre passat. Uns canvis que afecten les dos prefectures dels Mossos a Lleida, la de Ponent i la del Pirineu Occidental. D’aquesta forma, Trapero ha nomenat com a cap de Ponent l’intendent Jordi Dalmau, que des de l’octubre del 2017 era el número 2, en substitució del comissari Xavier Monclús, que passa a segona activitat a petició pròpia. Monclús ho va sol·licitar després de ser exculpat de suposada inacció en el dispositiu policial per impedir la celebració de l’1-O. L’Audiència de Lleida va considerar que no hi havia indicis per acusar els comandaments de Lleida de desobediència, revelació de secrets i falsedat documental. Dalmau, de 53 anys i de Vilanova de Bellpuig, va entrar a l’Escola de Policia el 1992 i és llicenciat en Dret. Ha estat cap de la comissaria de Tàrrega, ha dirigit l’ABP de la Noguera i ha estat subcap de la del Segrià-Pla-les Garrigues. També va ser secretari general del sindicat de comandaments dels Mossos, SICME, i va defensar vehementment Ferran López i la seua tasca al capdavant dels Mossos després d’ascendir al càrrec per la destitució de Trapero. Per la seua part, el comissari Joan Figuera torna a Lleida com a cap de la Regió Policial Pirineu Occidental en substitució del comissari Miquel Esquius, que ha estat nomenat responsable de la direcció operativa amb el comissari Joan Carles Molinero. Ferran López serà el màxim responsable de la nova estructura de la Prefectura dels Mossos. Figuera era fins ara el cap de l’Escola de Policia (vegeu el desglossament). D’altra banda, el comissari David Boneta, natural de Tremp, continuarà dirigint la Comissaria Superior de Coordinació Territorial i Josep Lluís Rossell, que va ser cap a Ponent i ara ho era de la Regió Policial Central, liderarà els ARRO.

Figuera va liderar el desplegament a Lleida i Esquius torna a la cúpula

El comissari Joan Figuera va protagonitzar el 1991 el primer desplegament dels Mossos a Catalunya, concretament a la Val d’Aran, experiència que li va valer més endavant per coordinar aquesta mateixa tasca a Lleida, on va ser el màxim responsable des del 1993 fins al 1996. Va tornar com a cap a Ponent entre el gener del 2010 i el gener del 2012. Comissari des del 2009, nascut a Barcelona l’any 1961, és llicenciat en Ciències de la Comunicació (UAB) i màster en Polítiques Públiques de Seguretat. Va ingressar al cos en la primera promoció. Relleva Miquel Esquius en un càrrec que aquest ostentava des del juny del 2019 després de ser rellevat al capdavant del cos en plena polèmica pels escortes de Quim Torra. Va ser cap dels Mossos durant onze mesos i ara torna a la cúpula.

Jordi Dalmau (e) i Joan Figuera (d), els nous caps a Lleida.

Jordi Dalmau (e) i Joan Figuera (d), els nous caps a Lleida.SEGRE

tracking