SEGRE

PATRIMONI JUSTÍCIA

'Reobren' el litigi pels diners que el Museu va demanar per Sixena

L’Audiència de Barcelona l’ajorna fins que s’emeti una sentència ferma

Inauguració el 23 de febrer del 2018 de l’exposició a Sixena.

Inauguració el 23 de febrer del 2018 de l’exposició a Sixena.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels litigis paral·lels per l’art que enfronta Aragó i Catalunya, amb el Museu de Lleida en primera línia del front, és el de la reclamació econòmica que el consorci del museu lleidatà va presentar el 2016 en un jutjat de Rubí pel dret de retenció de les 44 obres que, un any després, van acabar traslladant-se al monestir de Sixena, amb polèmica intervenció policial inclosa. La demanda contra l’orde santjoanista de Sixena, xifrada en gairebé 360.000 euros com a despeses de conservació de les obres durant els anys que van romandre al Museu Diocesà, es va presentar als jutjats de Rubí, partit judicial en el qual figura Valldoreix, l’última residència oficial de les monges després d’abandonar Sixena.

El jutjat de primera instrucció número 2 va acabar sobreseient la causa el febrer del 2017 a l’estimar la falta de personalitat jurídica de l’orde religiós, a l’haver mort totes les monges, l’última l’any 2000.

L’Audiència de Barcelona remarca que el litigi segueix pendent del recurs davant del Tribunal Suprem

Tanmateix, després del recurs presentat pel consorci davant de l’Audiència Provincial de Barcelona, aquesta va revocar el mes de desembre passat aquest arxivament desestimant la falta de capacitat al·legada per la comunitat religiosa, les hereves de la qual de fet van intervenir en el judici celebrat a Osca que, al capdavall, va significar una sentència contrària al Museu i l’execució provisional va servir per traslladar les obres en litigi al monestir oscenc fa poc més d’un any.

En aquest sentit, l’Audiència de Barcelona va remarcar que, encara que les 44 obres ja estan a Aragó, el procés judicial no és ferm, ja que està pendent de la resolució del recurs davant del Tribunal Suprem, un fet que sempre es recorda des de Lleida i no tant des d’Aragó, i va ajornar la decisió sobre la reclamació dels 358.000 euros fins que finalitzi el litigi per la propietat de l’art. D’aquesta manera, el consorci del Museu de Lleida torna a tenir via lliure per poder reclamar aquest dret de retenció.

La jornada, que va reunir més periodistes que visitants, va culminar amb noves declaracions polèmiques del president d’Aragó, Javier Lambán, a l’afirmar que moltes de les peces van arribar en “un mal estat de conservació”. Malgrat les crítiques a l’estat de l’edifici com a espai museístic, Lambán va voler destacar que la sala dels antics dormitoris de les monges on s’exhibeixen les obres està “en perfecte estat de revista”. Fins a final d’any, l’exposició havia rebut uns 10.000 visitants, entre polèmiques pels horaris restrictius exigits per la comunitat actual de religioses.

Primer aniversari de l’exposició de les obres al monestir ? Avui dissabte es compleix un any de la inauguració de l’exposició al monestir de Sixena de les obres traslladades per la Guàrdia Civil des del Museu de Lleida l’11 de desembre del 2017.

tracking