SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES REIVINDICACIONS

Les companyies lleidatanes critiquen la falta d'espectacles a Lleida dedicats a menors

Companyies lleidatanes critiquen la falta d’espectacles dedicats a menors malgrat la qualitat de les creacions || La franja entre 8 i 14 anys, la més afectada

La Baldufa, durant un assaig de ‘Chapeau’ al Magical Media.

La Baldufa, durant un assaig de ‘Chapeau’ al Magical Media.J.BARRULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El teatre familiar fet a Lleida pot presumir des de fa diversos anys d’un nivell òptim de qualitat. Companyies professionals com Xip Xap, Campi Qui Pugui, Centre de Titelles de Lleida o La Baldufa en són una prova i coincideixen sovint als principals festivals estatals i europeus. Tanmateix, les obres programades a la capital del Segrià dirigides als més petits són “escasses”, i aquelles pensades per a una franja d’edat preadolescent, d’uns 8 a 14 anys, “gairebé inexistents”. Així de contundent es va mostrar en declaracions a SEGRE Enric Blasi, membre de La Baldufa, que va denunciar que “fins Nadal, amb Hamelí i Amour, els nens i nenes d’aquesta franja no podran anar al teatre perquè no hi ha res per a ells”. “El que no pot ser és que Alpicat o Juneda tinguin més en compte els joves que Lleida”, va postil·lar el lleidatà.

L’opinió de Blasi respecte a aquesta suposada falta d’oferta no és l’única. Des de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya (TTP), entitat que promou el teatre familiar i que agrupa les principals companyies catalanes del sector, l’opinió és la mateixa. “La situació és així des de ja fa molts anys. Som conscients que amb tants canvis polítics és difícil progressar però necessitem un programa estable a Lleida”, es va lamentar Cristina García, integrant de Campi Qui Pugui i membre de la junta de l’associació. En aquest sentit, fa just un any les principals companyies lleidatanes de teatre familiar es van reunir amb responsables de la programació teatral municipal per traslladar la seua “preocupació” arran de la falta d’espectacles. “Potser encara és aviat per esperar resultats, però la realitat és que seguim igual”, va recalcar García, que va remarcar que “quan veïns de Lleida han de desplaçar-se als municipis de la comarca per gaudir del teatre infantil és que alguna cosa falla”.

Segons la presidenta de l’associació TTP, Maria Hervàs, el problema “no és només a nivell lleidatà”

La presidenta de l’associació TTP, Maria Hervàs, és del mateix parer i creu que “el problema no és només a nivell lleidatà”, encara que es fa més palpable al tractar-se d’una ciutat “amb la Fira de Titelles entre els seus festivals de referència i amb formacions de tanta qualitat”. En el que sí que coincideixen tots és a destacar que “els principals damnificats són els nens i nenes”. “Hi ha molt poca sensibilitat social en tot el que fa referència als infants”, va sentenciar en aquest sentit Blasi.

La Saleta, un equipament compromès amb els petits Paral·lelament als equipaments municipals, el teatre La Saleta (carrer Ballester, 13) programa periòdicament els diumenges sessions matinals de teatre infantil. El pròxim serà el d’aquest cap de setmana a les 12.00 hores amb l’espectacle musical El viatge del Rodamusic, del compositor i cantautor lleidatà Joan Baró. L’obra, recomanada a partir dels 4 anys, tracta sobre un músic que, després de caminar arreu del món a la recerca de diferents melodies, torna a Lleida per presentar els seus coneixements al públic de La Saleta. El preu de les entrades és de 5 euros i l’espectacle dura 35 minuts. Malgrat que la programació del novembre encara no està penjada ni a la pàgina web ni a les xarxes socials del teatre, aquest mes d’octubre l’espai haurà programat amb el de Joan Baró dos espectacles. L’anterior va ser el dia 6 amb l’obra Contes al bosc, de La Mar de Luz.

tracking