SEGRE

LITERATURA NOVETATS

Baulenas, a Lleida amb una novel·la “feminista”

L’escriptor català presenta la seua última obra, ‘Els camins de la Rut’, que narra l’explosió de llibertat d’una dona durant la Transició a través dels records de la seua filla

Baulenas va presentar ahir la traducció d’‘Els camins de la Rut’.

Baulenas va presentar ahir la traducció d’‘Els camins de la Rut’.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor barceloní Lluís-Anton Baulenas va presentar ahir a Lleida Los caminos de Rut (Milenio) –versió en castellà d’Els camins de la Rut (Proa)–, una novel·la “feminista” en la qual el prolífic autor aborda l’“explosió de llibertat de la dona durant la Transició espanyola”, a partir de les relacions amoroses de la protagonista, la Rut, una conductora de grua “de les que s’emporten els vehicles avariats de les carreteres”, va aclarir Baulenas a SEGRE. Una de les peculiaritats de l’obra, narrada a través dels records de la seua filla Rutona, és que els capítols són relats independents sense ordre cronològic, basats en els affairs de la progenitora. “És la primera vegada que he utilitzat aquest recurs, en part per retre homenatge a Rayuela, de Julio Cortázar, encara que no tingui ni la mínima complexitat que l’obra de l’argentí”, va assenyalar l’autor de títols com La felicitat (2000), Per un sac d’ossos (2005) o Amics per sempre (2017). Baulenas va tenir clar des del principi que volia ambientar la novel·la “en la Transició i que estigués protagonitzada per una dona”. El resultat, un llibre “feminista, encara que em temo que és un terme que la Rut no hauria utilitzat en aquell temps”, va subratllar. La novel·la ha estat traduïda al castellà per l’editorial lleidatana Milenio amb el nom de Los caminos de Rut. Sobre una possible adaptació al cine –tres de les seues novel·les han estat portades a la gran pantalla per Ventura Pons–, Baulenas va destacar que “és una de les obres més cinematogràfiques que hagi fet i esperi que es faci realitat”.

Lluís-Antón Baulenas (Barcelona, 1958) ha publicat més de vint novel·les i ha estat traduït a més de dotze idiomes. Al llarg de la seua carrera, ha conquerit els principals premis literaris en llengua catalana: Carlemany, Prudenci Bertrana, Ramon Llull i Sant Jordi.

tracking