SEGRE

ESNOTICIA

Ni cine ni música ni teatre, però amb museus

Arxius, exposicions i galeries se salven del tancament cultural, i les biblioteques, només per a préstecs || La consellera Ponsa defensa que han lluitat “fins a l'últim moment” per evitar el tancament

Exposició ‘Línies vermelles’ al Centre d’Art la Panera de Lleida, que pot continuar visitant-se.

Exposició ‘Línies vermelles’ al Centre d’Art la Panera de Lleida, que pot continuar visitant-se.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Com va passar durant el primer confinament el març, el sector cultural ha tornat a ser un dels més perjudicats per les noves restriccions anunciades ahir pel Govern a Catalunya. Sales de cine i de concerts, auditoris i teatres romandran tancats des d’avui i, de moment, durant els propers quinze dies. Només els museus, centres i galeries d’art, sales d’exposicions i arxius se salven del tancament –encara que amb restriccions d’aforament al 30%–, així com les biblioteques, que tanmateix només obriran per a préstecs. Els efectes del nou tancament cultural a Lleida no es van fer esperar. El nou festival internacional de cine Visual Art, que s’havia d’inaugurar precisament avui, es va posposar amb la idea de reprogramar-lo abans que acabi l’any. El festival Interfado, que havia de clausurar demà la cantant lleidatana Carolina Blàvia, també es va ajornar fins a una data indeterminada. I el Jazz Tardor, la nova edició del qual es va presentar al matí, va anunciar a la tarda la reprogramació per a més endavant dels primers tres concerts previstos al novembre. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va defensar que han lluitat “fins a l’últim moment” per evitar aquest tancament i minimitzar el cop al sector”.

Ponsa es va reunir via telemàtica amb representants del sector cultural per informar-los d’una injecció extra de 17,2 milions d’euros per a ajuts, que es concretaran al llarg dels dies vinents (vegeu la pàgina 9).

Les associacions del sector veuen el nou tancament com un “desastre”

El sector de la música, el teatre i el cine van qualificar de “desastre” aquest nou tancament cultural. L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (Asacc) va lamentar les restriccions a un sector “tocat de mort”. El Gremi de Cinemes de Catalunya va assegurar que “plou sobre mullat”, amb empreses que aguanten amb pèrdues des de la reobertura del juny. L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca) va valorar “molt negativament” el tancament, tot i que va agrair que “per primer cop vagi acompanyat de mesures econòmiques per pal·liar-ho”.

tracking