SEGRE

ART CONTEMPORANI EQUIPAMENTS

Tatxo Benet ja té museu

L'empresari i mecenes lleidatà instal·larà la seua col·lecció d'art 'prohibit' a la casa Garriga Nogués de Barcelona || La previsió és obrir a la primavera

L’escultura del rei emèrit sodomitzat, de l’austríaca Ines Doujak, l’any passat a la Panera.

L’escultura del rei emèrit sodomitzat, de l’austríaca Ines Doujak, l’any passat a la Panera.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El museu de l’art prohibit que impulsa l’empresari i mecenes lleidatà Tatxo Benet s’instal·larà finalment a la casa Garriga Nogués de Barcelona, un edifici de principis del segle XX al carrer Diputació, entre rambla Catalunya i Balmes, just al costat de la seu central de la Universitat de Barcelona. Benet té previst que aquest nou equipament cultural, que durant quatre anys ha acollit les exposicions de la Fundació Mapfre, obri les portes d’aquesta nova etapa la primavera vinent. Val a recordar que la Panera de Lleida va acollir fa uns mesos (des de setembre del 2020 fins al gener passat) la primera exposició pública de la col·lecció Censored.

Lleida va exhibir per primera vegada les obres ‘censurades’, del setembre del 2020 al gener passat

Benet la va començar després d’adquirir a ARCO l’any 2018 la sèrie fotogràfica censurada del madrileny Santiago Sierra Presos polítics a l’Espanya contemporània, entre ells polítics independentistes catalans, llavors empresonats.

Des d’aleshores ha acumulat més de 150 peces, com l’escultura de l’austríaca Ines Doujak del rei emèrit sodomitzat (l’equip directiu del Macba va ser cessat després d’exposar-la); la de l’escultor txec David Cerny que mostra Saddam Hussein submergit en formol, vetat en diferents museus; o la del madrileny Eugenio Merino amb una figura de Franco enclosa en una nevera del refresc més popular del món. Ara les podrà exposar de forma permanent en un museu que dedicarà a l’art censurat. Durant l’estrena de Censored a la Panera, Benet ja va revelar les raons per adquirir aquestes obres singulars: “Ningú no té dret a dir-nos quina obra d’art és vulgar i quina és més lírica; tots tenim dret a decidir què volem veure.

Com deia Salman Rushdie: si l’artista se sent amenaçat, no serà mai lliure del tot; si s’ataca una obra d’art, s’està atacant la llibertat d’expressió dels artistes i, per tant, de tots nosaltres.”Val a destacar, per una altra banda, que la sèrie fotogràfica original de Presos polítics a l’Espanya contemporània pot contemplar-se des de l’any 2019 en una de les sales del Museu de Lleida, cedida per Tatxo Benet “fins que els presos i exiliats tornin a la seua vida quotidiana”.

L’escultura del rei emèrit sodomitzat, de l’austríaca Ines Doujak, l’any passat a la Panera.

L’escultura del rei emèrit sodomitzat, de l’austríaca Ines Doujak, l’any passat a la Panera.MAGDALENA ALTISENT

tracking