SEGRE

SANITAT PROGRAMES

Nova atenció per a persones amb discapacitat intel·lectual

Un equip multidisciplinari es desplaça a entitats o centres de tot Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de Lleida compten des d’ara amb un nou servei per atendre, de forma personalitzada i contínua, persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta serà la tasca del nou equip multidisciplinari que forma el Servei Especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual (SESMDI), que va començar a tractar pacients a principis d’aquest any i que es desplaça a entitats i centres on hi ha l’usuari a tota la província. En poc menys de cinc mesos de funcionament, aquest equip ja ofereix tractament a unes setanta persones, la majoria joves d’entre 19 i 25 anys. Amb seu al nou Hospital de Sant Joan de Déu de Lleida, on els usuaris també són visitats, l’equip està format per cinc professionals: la responsable del servei i psiquiatra Imma Buj; el psicòleg clínic Raúl Llaosa; la treballadora social Laura Badia; la infermera Alexandra Lavilla, i l’administrativa Lis Pujol.

La unitat atén persones amb discapaciadd intel·lectual, a partir de setze anys, que pateixen algun trastorn mental lleu, moderat o greu o persones amb trastorn de l’espectre autista.

Persones ateses pel nou servei, posat en marxa aquest any pel departament de Salut

Es tracta d’un servei públic i gratuït, inclòs en el nou model de salut mental del departament de Salut, amb assistència ambulatòria especialitzada. “Són persones que estan ateses per diversos especialistes i el nostre objectiu és tenir una visió global”, explica Buj. L’equip naix per poder atendre de manera més específica les necessitats d’aquest col·lectiu, que són molt concretes i amb una “elevada complexitat” a nivell mèdic, psicològic i social. “Les necessitats de la gent gran que pateix per exemple un deteriorament cognitiu no tenen res a veure amb les de la gent jove, centrades bàsicament en temes d’alimentació i sexualitat”, explica Buj. I l’atenció personalitzada porta l’equip a valorar cada cas i el pacient serà tractat en funció de les seues necessitats per un o un altre membre de la unitat.

L’equip multidisciplinari atén persones amb discapacitat intel·lectual en diverses associacions com Down Lleida, la Torxa, Ilersis, Talma, Alba, Aspros, Sant Joan de Déu, al Centre Especial de Treball (CET) de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), al centre especial Llard de Sant Josep, Acudam o Aremi, entre altres

tracking