SEGRE

Adéu al realitzador Josep Miquel Aixalà

Nascut el 1955, era membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català i Creu de Sant Jordi el 2015 || Formava part de la productora Ovideo TV i del canal GolTV

Una imatge d'arxiu del cineasta i realitzador publicitari lleidatà Josep Miquel Aixalà

Una imatge d'arxiu del cineasta i realitzador publicitari lleidatà Josep Miquel AixalàVIMEO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cineasta, productor, realitzador publicitari i muntador de Balaguer Josep Miquel Aixalà va morir dissabte passat després d’una llarga malaltia. Nascut el 1955, Aixalà va ser una de les figures centrals de la realització publicitària en els últims anys i actualment formava part de la productora Ovideo TV i era director d’imatge del canal GolTV de Mediapro. El gener del 2015 va ser distingit com a membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català i l’abril del mateix any va rebre la Creu de Sant Jordi. A començaments dels 70, Aixalà va estudiar direcció i muntatge cinematogràfic a París i, a partir d’aquell moment, va col·laborar com a ajudant de muntatge en diverses produccions franceses. Com a muntador, va destacar la seua participació en el muntatge de pel·lícules Buñuel i Manuel Huerga, a més dels programes de TV3 Estoc de Pop, Arsenal, Clip Club i Cinema 3.

També va dirigir videoclips per a El Último de la Fila, entre els quals destaca el del tema Cuando el mar te tenga, seleccionat per Music TV com un dels cinc millors d’aquell any. El 1991 va dirigir la pel·lícula Barcelona, per al Comitè Olímpic Barcelona’92. El 1995 va realitzar l’espot de Port Aventura, el més llarg de la història de la publicitat espanyola. El 2006 va muntar per a Manuel Huerga la pel·lícula Salvador, amb la qual va guanyar el premi Barcelona al millor muntatge i va ser nominat als Goya. Aixalà també va ser professor associat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona del 2008 al 2011. L’Acadèmia del Cinema (Isona Passola) i Mediapro, entre d’altres, van lamentar ahir a Twitter la seua mort.

tracking