SEGRE

FESTES HISTÒRIA

GALERIA. Fulleda celebra la sisena Fira Heroica i premia la tasca d'Open Arms

El municipi de les Garrigues celebra la sisena Fira Heroica i premia la tasca d’Open Arms || Prop d’un miler de persones la visiten i una vintena de llocs ofereixen productes de proximitat

Soldats francesos irrompen amb un gran canó a Fulleda, ahir, a la sisena edició de la Fira Heroica.

Soldats francesos irrompen amb un gran canó a Fulleda, ahir, a la sisena edició de la Fira Heroica.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un diumenge de sol radiant de les darreres setmanes de l’estiu, el paisatge de formes suaus i de turons abancalats atapeïts d’oliveres i ametllers en què s’emmarca Fulleda va fer un salt enrere de dos-cents anys per reviure la gesta d’una de les seues filles més il·lustres, Agustina Saragossa i Domènech, l’heroïna de la guerra del Francès, a qui les proeses al camp de batalla li van valer el sobrenom d’Agustina d’Aragó. Prop d’un miler de persones es van atansar ahir a aquesta petita localitat de les Garrigues per deixar-se embolicar per l’aroma de la pedra seca, la tradició i la història a la sisena edició de la Fira Heroica. Al so dels trabucs van irrompre combatents al cor del poble.

Fulleda recorda la gesta d’una de les veïnes més il·lustres, que va combatre els gals a Saragossa el 1808

Després de la lliça, efectius napoleònics van avançar amb un gran canó al so de flabiol, tamborí i tambor. Però allà estava Agustina, figura central en aquesta cita i encarnada per l’actriu reusenca Georgina Llauradó, per defensar la llibertat del poble. Al caure la tarda, va protagonitzar la icònica imatge que evoca el setge gal a Saragossa el 1808 quan, caiguts els artillers de Ferran VII, la fulledenca es va posar a primera línia de foc i, amb trets de canó, va fer retrocedir els soldats de Napoleó que, no obstant, ahir sí que van aconseguir plantar un campament militar al davant de l’església.

Mentrestant, i completant una escena d’un temps passat, una vintena de parades van mostrar productes de proximitat. I és que, tal com va explicar l’alcalde de Fulleda, Jordi Arbós, l’organització de la Fira Heroica busca que els paradistes ofereixin productes quilòmetre zero.

En aquest sentit, el diputat provincial Carles Gibert va remarcar que “els nostres productes no tenen res a envejar als d’altres llocs, però ens ho hem de creure i vendre’ls a tot el món”. A més a més, l’alcalde va posar èmfasi en la tradició vidriera de Fulleda, que va entrar en decadència al segle XIX quan el ferrocarril va arribar a Vimbodí, a la veïna Conca de Barberà, i va estimular la producció d’aquesta localitat gràcies a la millora de les comunicacions.

Així doncs, amb el premi Porró de Fulleda, el poble també rememora aquell treball artesà que estava tan en voga encara en els temps d’Agustina d’Aragó.

L’ONG Open Arms, distingida amb el Porró de Fulleda

En el marc de la Fira Heroica, la localitat va entregar a Open Arms el sisè Porró de Fulleda, guardó que distingeix la feina i la trajectòria d’entitats i personalitats. Va recollir el premi de mans de la pubilla i l’hereu 2019 Neus Salat, veïna de Fulleda i membre de la coordinadora d’ONG de Lleida. En una carta, Open Arms va agrair el premi i es va felicitar perquè una distinció com aquesta “ajuda a visualitzar” la feina de salvament que porten a terme al Mediterrani. En aquest sentit, l’ONG premiada va destacar que, durant els últims quatre anys, ha ajudat 60.000 persones a alta mar.

Al finalitzar l’acte, que va tenir lloc al davant de la façana de l’església, que data del 1739, Núria Arbós, una de les organitzadores de la Fira Heroica, va fer una menció especial per a Txell Bonet, parella del líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, filla de la localitat i premiada l’any passat amb el Porró de Fulleda, que està a punt de donar a llum.

El públic congregat va corejar a l’uníson el lema “llibertat presos polítics” com a tancament de l’acte.

Soldats francesos irrompen amb un gran canó a Fulleda, ahir, a la sisena edició de la Fira Heroica.

Soldats francesos irrompen amb un gran canó a Fulleda, ahir, a la sisena edició de la Fira Heroica.AMADO FORROLLA

Soldats francesos irrompen amb un gran canó a Fulleda, ahir, a la sisena edició de la Fira Heroica.

Soldats francesos irrompen amb un gran canó a Fulleda, ahir, a la sisena edició de la Fira Heroica.AMADO FORROLLA

tracking