SEGRE

SALUT EPIDÈMIES

Aconsellen vacunar-se contra la grip a les embarassades

Només un 30% de les futures mares es protegeix d’aquesta infecció || Demanen més sensibilització a l’atenció primària

Una dona rep una vacuna contra la grip.

Una dona rep una vacuna contra la grip.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola d’Epidemiologia va aconsellar ahir a les dones embarassades vacunar-se contra la grip i la tos ferina, i va recordar que aquestes vacunes són “segures” durant la gestació i aporten un “clar benefici” tant per a la salut de la mare com la del nadó. I és que, tal com posa de manifest un informe elaborat pel Grup de Treball sobre Vacunacions de l’entitat, durant l’embaràs es produeixen canvis immunològics i fisiològics que poden augmentar la susceptibilitat de la mare i del nounat davant infeccions greus.

Davant d’aquest fet, els epidemiòlegs han proposat que es duguin a terme activitats de formació i sensibilització dels professionals de salut, ja que a l’hora de prendre la decisió de vacunar-se, per a les embarassades és determinant la recomanació dels professionals sanitaris. A més a més, han sol·licitat a l’Administració i als gestors sanitaris que estableixin objectius homogenis, mesurats amb indicadors de cobertures de vacunació antigripal i davant la tos ferina en les dones embarassades. Segons assenyalen diversos estudis, el risc d’hospitalització per grip en les dones embarassades respecte a dones no embarassades és elevat.

El risc d’hospitalització per grip és més elevat durant els mesos de gestació

Els mecanismes pels quals s’augmenta el risc podrien explicar-se, almenys en part, per un augment de la demanda cardiovascular o per canvis al sistema immunitari mediats per hormones.

“Quan una embarassada té la grip, el risc que el fill sigui prematur, tingui baix pes al nàixer o desenvolupi sèpsia neonatal és superior a la resta de nounats.

Així mateix, s’ha observat associació entre el patiment de la grip durant l’embaràs i els avortaments o les morts fetals”, asseguren els experts. Malgrat aquestes recomanacions, la cobertura de vacunació en dones embarassades a Espanya és baixa (29,4 per cent la temporada 2017-2018).

Pel que fa a la tos ferina, s’ha mantingut la cobertura de vacunació superior al 95 per cent per a les tres dosis bàsiques i entre 93 per cent i 95 per cent per a quatre dosis.

tracking