SEGRE

GENT GRAN SERVEIS SOCIALS

Més ajuts per a les residències

La Generalitat pagarà un 5,8% més per cada plaça d’usuaris amb dependència severa, els de grau 2 i que són la meitat dels atesos || En dos anys s’equiparan als de grans dependents

Imatge d’arxiu de la residència Llar d’Avis del Carme de Tàrrega.

Imatge d’arxiu de la residència Llar d’Avis del Carme de Tàrrega.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies ha publicat una nova ordre per incrementar en un 5,8 per cent els ajuts que perceben les residències per atendre dependents severs (grau 2) i que ja suposen un 50 per cent dels usuaris. El Govern assumirà el cost del 2019, calculat en 14,2 milions d’euros, amb l’objectiu d’igualar les tarifes actuals en un termini màxim de dos anys. Els centres perceben 1.595,06 euros per als usuaris de grau 2 i 1.869,41 euros per als de grau 3 (grans dependents). A Lleida, al voltant de 5.000 dels 12.000 beneficiaris estan valorats de grau 2 però no tots ells es troben en residències. Aquest increment permetrà millorar la qualitat assistencial i també les condicions laborals dels treballadors d’aquest sector.

El departament argumenta que les exigències d’atenció a un usuari de grau 2 i grau 3 cada vegada són més similars, ja que tots dos solen ser perfils de malalts crònics de complexitat i discapacitat similar. Els usuaris de grau 2 representen el 50 per cent del total de persones que es troben en residències mentre que l’any 2012 eren el 35 per cent. En canvi, els de grau 3 han passat de ser el 65 per cent al 50 i fins ara, la cartera de serveis socials de l’any 2011 establia una tarifa diferent, amb una diferència de 274,34 euros entre aquests graus. Catalunya compta actualment amb un total de 39.936 places residencials que reben finançament públic i que donen cobertura al 8,3 per cent del total de persones majors de vuitanta anys. La Generalitat assumeix el cost d’aquest increment a l’espera que l’executiu espanyol augmenti el finançament de la dependència, congelat des del 2011.

ACRA diu que contribuirà a la sostenibilitat del sector encara que es pregunta si n’hi haurà prou

Per la seua banda, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la patronal de les residències, va assegurar que es tracta d’una millora llargament reivindicada, que contribuirà a la sostenibilitat del sector encara que es pregunta si n’hi haurà prou.

Lleida: 12.061 beneficiaris i 3.600 sol·licituds l’últim any

Un total de 12.061 persones són beneficiàries de l’ajuda de Dependència a les comarques de Lleida, segons les últimes dades, publicades a 30 de juny, per la Generalitat. Aquesta xifra suposa 161 perceptors menys respecte al mateix període de l’any passat. Tanmateix, el nombre de sol·licituds no deixa d’augmentar i l’últim exercici es van presentar prop de 3.600 peticions per accedir a aquestes prestacions. Des que es va posar en marxa el sistema el 2007, s’hi han presentat 49.704 sol·licituds i aquest 2019, en només tres mesos, n’hi va haver 1.144.

tracking