SEGRE

Successos

Els denunciants de Tous van comprar joies en diferents ciutats i un laboratori va acreditar l'absència de farcit metàl·lic

L’Audiència Nacional investiga una presumpta estafa que afectaria 4 milions de peces a la venda a 45 països

La Audiencia Nacional

La Audiencia NacionalPoder Judicial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’associació de consumidors i usuaris de joies que va interposar una denúncia contra Tous per estafa va comprar productes en la seua pàgina web i en botigues de quatre ciutats i les va sotmetre a l’anàlisi i contrast d’un laboratori cordovès de les conclusions del qual es desprèn que les peces mancaven de farcit metàl·lic, de manera que no s’ajustaven a les característiques amb què estaven sent ofertes al mercat.

Segons la documentació de la causa a què ha tingut accés Europa Press, davant de les sospites que els productes de Tous no fossin el que semblava, l’associació Consujoya va adquirir el mític ós que fabrica la firma en la seua versió penjant d’adult i nena i acabat en "plata de primera llei", en establiments de Còrdova, Màlaga i Madrid i al mateix web de Tous.

Les mostres van ser reexpedides al laboratori Ecomep de Córdoba, l’informe del qual va constatar que el farcit era no metàl·lic i contenia amb una estructura hidrocarbonada que incomplia la normativa del Reglament de la Llei de Metalls. Mateix veredicte va assolir l’Institut Universitari de Nanoquímica de la Universitat de Còrdova en analitzar les peces adquirides al web.

Els denunciants van posar els fets en coneixement de la Fiscalia de Còrdova, que després d’obtenir informe de la Guàrdia Civil, va trobar indicis de delictes de publicitat enganyosa, estafa continuada, falsedat en document i corrupció en els negocis, no només en la mateixa Tous, sinó també al laboratori de contrast que acredita la qualitat de les seues joies, Applus Laboratories, amb seu a Barcelona.

DECLAREN COM INVESTIGADES AQUEST DIMECRES

No obstant això, el fiscal cordovès va decidir remetre les actuacions a l’Audiència Nacional atesa la magnitud que podria tenir la causa. Ara, el Jutjat Central d’Instrucció número 1 ha recollit el testimoni per la possible "afectació a un nombre molt important de productes presumptament posats al mercat amb publicitat enganyosa o fraudulenta prop de 4 milions de peces, d’una empresa implantada a més de 45 països amb uns 400 establiments i volum de vendes a Espanya de més de 350 milions d’euros."

Després de l’admissió a tràmit de la denúncia, el titular del Jutjat, Santiago Pedraz, ha acordat citar aquest dimecres en qualitat de persones jurídiques investigades a Tous i a Applus Laboratories, convocant els seus representants jurídics.

Així mateix, ha requerit la Unitat de Delictes Econòmics de la Unidad Central Operativa de la Guàrdia Civil perquè informin sobre l’ofici que Fiscalia de Còrdova va remetre el Ministeri d’Indústria i a la Generalitat de Catalunya sobre aquest assumpte.

TOUS: "SÓN SEMPRE DE PRIMERA LLEI"

Per la seua part, després de conèixer-se que l’Audiència Nacional obria diligències, la joiera catalana Tous assenyalava en un missatge en el seu compte oficial de Twitter que totes les joies d’or i plata que comercialitzen "són sempre de primera llei" i compleixen la legislació de metalls preciosos.

"Totes les nostres joies d’or i plata són sempre de primera llei i compleixen expressament la legislació de metalls preciosos. A més, totes elles estan certificades per laboratoris oficials a Espanya", asseveren des de Tous.

No és la primera vegada que una associació de joiers emprèn accions legals contra la companyia catalana. El mes de maig passat, l’Audiència Provincial de Barcelona va confirmar la sentència del Jutjat del Mercantil número 2 que declarava la nul·litat d’un dels dissenys que Tous havia registrat, un cor que segons denunciava l’Associació Provincial de Joiers, Argenters i Rellotgers de Córdoba San Eloy, no té res d’exclusiu, és freqüent en el col·lectiu de fabricants i no pot ser per tant inscrit com a exclusiva.

tracking