SEGRE

Què és la higiene del son i per què és important durant aquests mesos?

Què és la higiene del son i per què és important durant aquests mesos?

Què és la higiene del son i per què és important durant aquests mesos?EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malsons, insomni i ansietat es converteixen en un denominador comú a l’hora d’enfrontar el son durant aquests mesos, en els quals aprendre a cuidar la "higiene del son" a través de petits gestos quotidians es converteix en un punt indispensable per aconseguir descansar. Què és la higiene del son?. Segons explica Milagros Merino Andréu, directora de la Unitat de Medicina del Son a l'Hospital Ruber Internacional, es tracta d’"un procés per netejar i eliminar tot allò que dificulta el descans" per a així poder aconseguir, a més d’un son de qualitat, un bon rendiment.

"Igual que parlem d’higiene de mans i de com rentar-les correctament, també cal netejar el son i els hàbits, així com tots els factors externs que intervenen en aquest", detalla Merino.

Durant aquests últims mesos, l’ansietat lligada "al desconeixement i a la contínua exposició a notícies terribles" es posa de manifest, sent el camp del son un dels seus escenaris concrets per a una gran part de la societat, que veu el seu descans copat de malsons.

"Els malsons cada vegada són més comuns, i també cada vegada més estranys o violentes, lligades a vivències dramàtiques", argumenta l’especialista sobre un dels problemes del son més comuns en la població durant els últims mesos.

Aquests somnis es produeixen durant la fase REM, és a dir, en aquella fase del son en què hi ha "una activitat cerebral en la que es donen connexions amb estructures en què intervenen emocions i vivències", detalla sobre un problema per al qual es plantegen diferents solucions que van "des de teràpies a fàrmacs" en els casos més greus, o bé a "modificar petits hàbits" en la majoria dels casos.

Entre la llista de factors a eliminar es troben des d’evitar descansar en "espais desordenats", i "prescindir dels estimulants durant les hores prèvies al son" com el cafè, el te o el xocolate, a evitar "qualsevol sobreexposició a la llum", ja que si hi ha massa podria intercedir en el funcionament de "els cicles cicardianos", responsables que el cervell assigni la llum al dia i la foscor a la nit.

Una vegada eliminats aquells patrons que puguin resultar negatius, Andréu assenyala alguns hàbits positius que poden ajudar a agafar millor el son i aconseguir un millor descans. Entre ells, "buscar una bona temperatura a l’habitació", un aspecte que "depèn de la persona" i que interfereix directament en la qualitat del descans.

Una bona pràctica és realitzar "activitats relaxants" a última hora, com prendre un bany o una dutxa calenta, ja que "els canvis de temperatura afavoreixen el son". També a la nit, assenyala que és millor substituir "el telenotícies per una pel·lícula" per evitar l’ansietat lligada a les notícies.

"El consum d’aliments rics en triptòfans i melatonina, present en fruits rojos, fruita seca i algunes hortalisses ajuda a conciliar millor el son," desgrana.

També és important "realitzar esport al matí per evitar activar-se a última hora del dia", segons explica Berta Pírez, psicòloga general en el Centre de Psicologia de Madrid.

Un altre factor important és "parlar sobre allò que sentim", ja que en ocasions l’insomni pot ser "un símptoma físic d’alguna cosa emocional", per la qual cosa donar espai als sentiments i "verbalitzar-los amb una persona de suport" pot servir de gran ajuda.

Un pilar fonamental en el que ambdues coincideixen és en "respectar uns horaris establerts" per als dinars i el son, un aspecte en el que Andréu llança una visió tranquil·litzadora i optimista, explicant que ens trobem "davant el moment perfecte" per fer les coses ben a llarg termini, podent introduir aquests hàbits de forma senzilla en prescindir de llargues jornades fora de casa.

Petits gestos quotidians que es converteixen en alternatives fàcils de realitzar i que ajuden a què la qualitat del son durant aquests dies.

 
tracking