SEGRE

Més de la meitat dels professors mostra símptomes d'ansietat pel Covid-19 i la tornada a les aules

Imatge d'arxiu d'una aula buida.

Imatge d'arxiu d'una aula buida.Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 54 per cent dels professors mostra símptomes d’ansietat pel Covid-19 i la tornada a les aules, segons l’'Informe Educació' de la consultora Affor Prevención Psicosocial, elaborat a partir de l’estudi 'Impacte del Covid-19 en la salut psicològica dels treballadors a Espanya'. Segons aquest treball, entre els principals indicis que manifesten, destaquen l’alteració del son (90%), nerviosisme, irritabilitat o tensió (89,5%), mal de cap (79,2%), retard al començament de les tasques (62,9%) o sensació d’ofec sense esforç físic (52,1%).

"L’impacte del Covid-19 ha provocat desajustos de caràcter psicològic en moltes persones, sobretot entre la població activa a l’hora de compatibilitzar vida professional i familiar en un entorn nou per a tothom. Si a més s’uneix que el sector educatiu és tradicionalment un dels més exposats a l’ansietat i que més s’ha vist afectat des de l’inici de la pandèmia, amb l’inici del curs escolar les conselleries d’educació i els centres educatius haurien de reforçar el seguiment dels riscos psicosocials entre els professors per evitar que la seua incidència augmenti", ha dit la directora de l’àrea d’Intervenció Psicològica d’Affor, Carmen Rodríguez.

L’informe destaca també que el 64,6 per cent dels docents se sent atabalat i en tensió, un símptoma que identifiquen com a més freqüent de l’habitual, el 55,2 per cent presenta pèrdua de son per preocupacions, el 58,7 per cent no es concentra i un 42,7 per cent se sent poc feliç i deprimit.

Atenent l’escala de 'Goldberg', l’estudi reflecteix que el 71,33 per cent dels professors enquestats requeriria realitzar una valoració detallada des de l’àrea de salut ocupacional per possible ansietat i depressió, seguint els criteris recollits en el 'Protocol PSICOVS2012' publicat per Osalan-Instituto Vasco de Seguridad i Salut Laborals.

"L’educació és fonamental per construir societats més pròsperes. Per això, és necessari que les administracions públiques i els centres educatius implantin mesures perquè puguin ensenyar als alumnes sense patir desgast psicològic i es previnguin els riscos psicosocials i possibles situacions d’ansietat i estrès davant de la tornada a les aules en un curs marcat per la incertesa", ha dit el CEO d’Affor, Anabel Fernández.

El treball s’ha realitzat paral·lelament a Espanya i a set països de Llatinoamèrica (Argentina, Colòmbia, Xile, Equador, Mèxic, Panamà i Perú), i ha comptat amb la col·laboració dels partners d’Affor, així com de la Càtedra de Prevenció de la Universitat de Sevilla, PRL Innovació, Fòrum de Recursos Humans i DCH - Organització Internacional de Directius de Capital Humà. Per a la seua execució s’han fet servir dos escales psicològiques validades: el Test de Salut Total (TST) i el GHQ Goldberg.

tracking