SEGRE

Una nova publicació amb una quarantena d'itineraris a peu o amb bicicleta BTT per la Segarra

Una nova publicació amb una quarantena d’itineraris a peu o amb bicicleta BTT per la Segarra

Quaranta rutes

Quaranta rutesLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de la Segarra ha editat un full desplegable de la mida d’un diari obert, que pot ser obtingut demanant-lo a l’oficina de turisme (973 531 300), titulat Rutes BTT i senders de la Segarra, en què es detallen uns 40 desplaçaments per fer a peu o amb BTT, de vegades només per un dels dos mitjans, de vegades de forma indistinta. Aquesta informació també es pot descarregar al mòbil escanejant un codi QR o bé consultant l’apartat “rutes” de la web www.lasegarra.org. En un apartat de recomanacions a la mateixa publicació s’especifica que les millors èpoques per recórrer aquelles terres tan sòbries i alhora tan líriques són la primavera i la tardor. A l’estiu, cal sortir ben d’hora i amb bones reserves d’aigua. A l’hivern, convé anar abrigats i evitar les zones ombrívoles.

Els itineraris que es proposen són de tres classes, segons l’aspecte predominant des del punt de vista de la descoberta o la redescoberta pretesa pels potencials caminants o ciclistes: patrimoni cultural o monumental, història i natura. Quatre, si s’afegeix la consideració de la faceta familiar d’alguns dels trajectes, assequibles a persones de totes les edats, en particular canalla.

Dinou de les excursions plantejades són de caràcter general i abasten uns quants termes. S’enumeren, il·lustrats cadascun amb una fotografia suggestiva, explicitant les respectives distància, durada, grau de dificultat, desnivell i punt de sortida, amb les coordenades corresponents. N’hi ha de més curtes i de més llargues, des dels 7 km de la ruta del molí del Cava als 42 de la dels castells del Sió. I de més breus o més prolongades, entre l’hora i vint de la ruta Aubaga-Solana a les quatre hores i quart de la que visita les peixeres del Sió.

Al revers del mapa de la comarca i dels itineraris comuns, s’inclouen també 17 rutes més de caràcter municipal: 4 a Cervera, 3 a Guissona, 5 a Sant Guim de Freixenet i 5 més a Torrefeta i Florejacs. A banda, se’n relacionen d’altres que transcorren en part per la Segarra, com els camins de Sant Jaume i l’Ignasià, així com un parell de GR (senders de gran recorregut). Per acabar, s’inclou el capítol Esdeveniments, amb un calendari de caminades, pedalades, marxes i curses populars.

Són dos els GR (senders de gran recorregut) que passen per la Segarra. El GR 171, de Pinós al refugi del Caro, i sobretot el GR 170, que transita per la vall del Llobregós, a través d’alguns espais protegits d’elevat interès natural i per la vora de torres de defensa medievals, masies i nuclis més o menys poblats bastant pintorescos. Aquest sender es pot fer en tres etapes, totes tres d’una vintena de quilòmetres: la primera entre Torà i Biosca, la segona d’aquest poble a la cruïlla dels Tres Camins i la tercera des d’allí fins a tornar a Torà. Pel que fa al camí de Sant Jaume, entra a la comarca per la Panadella i hi discorre en paral·lel al curs de l’Ondara, travessant paisatges poc coneguts d’una gran bellesa.

Quaranta rutes

Quaranta rutesLLUÏSA PLA

Quaranta rutes

Quaranta rutesLLUÏSA PLA

tracking