SEGRE

SALUT

Un de cada cinc llits d'hospitals públics de Lleida ciutat, fora de servei aquest estiu

Menys que l’any passat, en part pel pla de xoc quirúrgic implementat, i a l’agost ‘tancaran’ cent setanta places d’ingrés || Reforç de metges i infermers en set CAP, amb quaranta-vuit professionals més

L’Arnau de Vilanova té disponibles al voltant de quatre-cents cinquanta llits d’hospitalització.

L’Arnau de Vilanova té disponibles al voltant de quatre-cents cinquanta llits d’hospitalització.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un de cada cinc llits dels 682 disponibles als centres hospitalaris públics de la regió sanitària de Lleida estarà fora de servei els mesos de juliol, agost i setembre, i serà durant la segona quinzena d’agost quan estaran tancades més places d’ingrés hospitalari (un 24,8% de les totals, la qual cosa equivaldria a 170 llits). En canvi, aquest mes de juliol són 129 les que estan inoperatives, de la mateixa forma que al setembre, entre l’Arnau de Vilanova, el Santa Maria i Clínica de Ponent, a la qual la conselleria de Salut deriva part de l’activitat.

Així ho preveu el pla d’estiu que va presentar aquest dimarts Salut i que té present l’adequació de la capacitat dels hospitals a la utilització dels recursos assistencials durant el període estiuenc. En general, a la plana de Lleida, es tanquen menys llits que l’estiu passat, cosa que permetria, en part, portar a terme el pla de xoc quirúrgic impulsat pel departament.

Com va avançar ahir dimarts aquest diari, això es traduirà a practicar 430 cirurgies més aquest any per reduir les llistes d’espera en aquest àmbit. Per la seua part, els hospitals de l’Alt Pirineu i Aran mantindran obertes totes les places d’hospitalització a l’estiu.

Els hospitals públics del Pirineu mantindran oberts tots els llits disponibles aquest estiu

El pla també preveu reforçar el personal en ambulatoris i hospitals de Catalunya amb 414 professionals. Així, a Ponent, preveu dotar amb quatre metges de família i quatre infermers addicionals les plantilles dels CAP d’Alcarràs, Alfarràs-Almenar, Pla d’Urgell, Seròs i Lleida Rural Nord (Alplicat). Els d’Almacelles i Albatàrrec es reforçaran amb dos infermers i dos metges.

El fet que Salut eludís concretar la distribució del tancament de llits per centres i que no s’hagi comunicat als empleats la concreció del pla funcional d’estiu, que va començar a aplicar-se dissabte passat, va causar malestar entre els sindicats. “No s’entén que no ho comuniquin o que no ho consultin prèviament amb el personal, les decisions unilaterals són una constant”, va indicar una portaveu de CCOO.

Per la seua banda, Catac-Cts va dir que “l’activitat quirúrgica marca el ritme de l’hospital”, per la qual cosa, si aquest estiu augmenten les intervencions, “no podran tancar tants llits”. En el conjunt de Catalunya, estarà disponible el 88,1% dels llits i també s’activaran 26 unitats mòbils addicionals del sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a les zones costaneres.

Les dades

  • 79,4% de llits disponibles. Els hospitals de la regió sanitària de Lleida són els que més llits tanquen de mitjana. La de l’Alt Pirineu no en tancarà cap.
  • 170 llits menys a l’agost. A Lleida, durant la primera quinzena del mes. Salut diu que la disponibilitat és adaptable a necessitats assistencials.
  • 48 Professionals més. Set CAP del pla veuran reforçada la plantilla a l’estiu. En concret, es contracten 24 metges i 24 infermers. 
tracking