SEGRE

MEDI AMBIENT

La brossa, de la porta a reciclar

La Paeria implantarà en una zona pilot el nou sistema de recollida que ja aplica a l’Eix Comercial i en grans productors, com locals hotelers || Redueix el nombre de contenidors al carrer i el soroll nocturn, perquè bona part de la recollida es fa durant el dia

El porta a porta permet recollir part de les escombraries de dia.

El porta a porta permet recollir part de les escombraries de dia.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Diuen que en la moda tot torna. Doncs sembla que en la recollida de residus, també. I és que el sistema de porta a porta que la Paeria ha començat a implantar a la ciutat de Lleida no deixa de ser una tornada a quaranta anys enrere, quan es baixaven les escombraries al carrer i es deixava a la porta de casa, però d’una manera més organitzada i molt més sostenible.

Al desembre es va començar a implantar el nou sistema de recollida de residus en els negocis qualificats com a grans productors, com els locals hotelers, que tenen els seus propis contenidors i els treuen al carrer el dia que toca segons la fracció de residus.

El mes passat el porta a porta es va iniciar a l’Eix Comercial, on a l’acabar la jornada, treuen al carrer els seus contenidors d’orgànica i vidre, així com els envasos i les escombraries convencionals en bosses de plàstic de diferents colors.

La implantació requerirà una etapa de pedagogia i formació i la prova pilot durarà sis mesos

Contenidors i bosses porten etiquetes que identifiquen cada establiment, per portar un control. Aquest sistema augmenta el reciclatge i redueix el nombre de contenidors al carrer i l’impacte acústic de la recollida, ja que part es fa de dia.

Ara, el consistori vol començar el porta a porta domiciliari i estudia dos zones per a una prova pilot plantejades per una empresa especialitzada. La primera opció inclou 6.109 habitatges d’una part de Pardinyes-Balàfia (la dreta de la rambla Corregidor Escofet) i les àrees de Ciutat Jardí i Vila-Montcada en la seua totalitat.

La segona proposta engloba la Bordeta i Copa d’Or, 7.348 habitatges en total. El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa va afirmar que la decisió encara no està presa. De tota manera, la primera opció sembla tenir més possibilitats pel simple fet que un dels barris que la formen, com Pardinyes, des del primer moment es va oferir com a candidat a acollir la prova pilot.

Els dirigents de la resta de barris candidats estan a l’expectativa de saber com funcionarà la recollida i quins canvis implicarà en el seu dia a dia i per això sol·liciten més informació sobre això.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, que es prolongarà durant un període mínim de sis mesos, és fomentar el reciclatge de residus, passant del 35% actual fins al 65%. Larrosa va destacar que amb aquest nou mètode al carrer només quedarà el contenidor de vidre i els veïns podran posar junts cartró i envasos en una mateixa bossa (seran separats després en una planta de residus).

Per a l’orgànica, encara estan valorant si la recolliran en petits cubells individuals o en grans comunitaris. Igual que a l’Eix i als grans productors, les bosses d’escombraries incorporaran una etiqueta identificativa.

Quan la Paeria esculli finalment la zona, iniciarà un procés de pedagogia i formació, ja que implantar el porta a porta domiciliari requereix “la complicitat de la ciutadania”. L’estudi també divideix la ciutat en sectors per facilitar la recollida en el futur. Són perifèria nord, perifèria sud, fora Ronda, dins Ronda i Eix Comercial-Centre Històric.

Dades i claus

  • 65% d’augment de reciclatge. Amb el nou sistema la Paeria preveu arribar-hi amb la recollida selectiva.
  • 5 sectors de recollida. Per al futur, serien: perifèria nord i sud, fora i dins Ronda i Eix Comercial- Centre Històric 
  • Etiquetes identificatives. La recollida porta a porta elimina l’anonimat dels veïns a l’hora de tirar les escombraries, ja que les bosses portaran una etiqueta identificativa, com ja passa en l’Eix Comercial i els grans productors
  • Menys separació. El nou sistema permet als ciutadans baixar al carrer a la mateixa bossa d’escombraries el cartró i els envasos. El vidre es continuarà tirant als contenidors i l’orgànica es recollirà en altres d’individuals o comunitaris. 
El porta a porta permet recollir part de les escombraries de dia.

El porta a porta permet recollir part de les escombraries de dia.LLEONARD DELSHAMS

El porta a porta permet recollir part de les escombraries de dia.

El porta a porta permet recollir part de les escombraries de dia.LLEONARD DELSHAMS

tracking