SEGRE

EL CANDIDAT DE...EL CANDIDAT DE...JXCATJXCAT

Concep Cañadell: «Reclamem també un referèndum per evitar la despoblació a Lleida»

Alcaldessa de Térmens i expresidenta del consell de la Noguera, Concep Cañadell va ser a l’abril la número dos de JxCat en una candidatura liderada per Jordi Turull, llavors en presó preventiva. La sentència contra el procés l’ha situat aquesta vegada com a cap de llista i confia a revalidar el diputat per Lleida.

Visita al mercat de Mollerussa - La candidata de Junts per Catalunya, Concep Cañadell, va visitar ahir el mercat setmanal de Mollerussa acompanyada per l’alcalde i diputat, Marc Solsona.

Visita al mercat de Mollerussa - La candidata de Junts per Catalunya, Concep Cañadell, va visitar ahir el mercat setmanal de Mollerussa acompanyada per l’alcalde i diputat, Marc Solsona.JUNTS PER CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es va presentar com a número dos d’una llista que tornava a encapçalar Jordi Turull, però la sentència del Suprem contra el procés el va inhabilitar. Això va obligar JxCat a eliminar-lo de la candidatura. Esperaven que això passés? Com ha afectat això la seua campanya?

Esperàvem que la sentència del Tribunal Suprem arribés quan les llistes electorals ja s’haguessin proclamat i que Jordi Turull pogués exercir com a candidat, igual que la resta de companys a la presó que formaven part de candidatures. En lloc d’això, es va haver de canviar la llista i Turull no podrà ser candidat per una sentència vergonyant. Jo tinc intenció de continuar parlant d’ell durant la campanya, el considero el veritable cap de llista encara que aquesta vegada no pugui exercir com a tal.

El pes de l’anterior campanya ja va recaure sobre vostè en absència de Turull, en aquell moment en presó preventiva. Suposa un canvi important per a vostè passar del número dos a liderar la llista?

En el seu dia vaig estar contenta d’assumir la responsabilitat que suposava ser la veu de Turull i ara ho estic al tenir la possibilitat de defensar el programa de JxCat a Lleida. Ja era un orgull ser la número dos i ara se’m presenta una nova oportunitat per seguir defensant el territori, aquesta vegada des de Madrid. Obeeix a la meua trajectòria com a alcaldessa de Térmens i presidenta del consell comarcal de la Noguera.

Espera revalidar l’escó per Lleida que JxCat va aconseguir en les últimes eleccions?

No tinc el mínim dubte que ho aconseguirem.

Un sondeig diu que fins i tot podrien perdre’l. S’ho creu?

No tenia gaires esperances a ser diputada quan era la número dos de la candidatura, tenint en compte vista als resultats de les passades eleccions generals. Tanmateix, estic segura que tornarem a aconseguir l’escó i jo estic disposada a ocupar-lo. Pel que fa als sondejos, també n’hi va haver alguns a l’abril que ens deixaven sense representació per Lleida, però finalment el resultat ens va ser favorable. A més a més, els pronòstics que ens donen entre un i cap diputat es basen en enquestes anteriors a la sentència del Tribunal Suprem.

Des del punt de vista electoral, quin efecte creu que tindrà la sentència contra el procés i les protestes que la van seguir entre els votants independentistes?

Crec fermament que el votant independentista ha viscut un fort sotrac emocional amb la decisió del Tribunal Suprem. I crec que més que mai aniran a omplir les urnes de vots per la llibertat. Nosaltres som els de les urnes, a través de les urnes expressem els nostres anhels de llibertat.

Un al·licient per votar-los en els darrers comicis va ser l’expectativa d’excarcerar polítics en presó preventiva, com Turull, sense anar més lluny. Aquesta vegada no és així. Per què hauria de votar en aquestes eleccions una opció independentista?

On hi hagi urnes que decideixin sobre Catalunya i també sobre les comarques de Lleida, s’ha d’anar a votar i s’han de dipositar els vots en candidats i candidatures que apel·lin a la defensa del territori. En un territori sense vida la gent marxa. És necessari revertir la despoblació i reivindicar davant de l’Estat posar fi al dèficit en infraestructures que són necessàries en termes d’eficiència i de seguretat. El vot independentista també ha de ser a Madrid per defensar les pensions, fer que es compleixi la llei de la dependència i un millor estat del benestar.

Es tracta d’un discurs molt diferent al de fa alguns anys, quan semblava que serien les últimes eleccions espanyoles en què anaven a votar els catalans. Ara parla de relacions entre Estat i Generalitat.

No renunciarem a lluitar per un referèndum acordat, és la nostra premissa. Volem exercir el dret a decidir què volem ser els catalans, però mentrestant hem de treballar en totes aquelles coses que siguin beneficioses i importants per al territori, en aquest cas per a les comarques del pla i el Pirineu de Lleida. Per exemple, un dels problemes que més em preocupen és el de la despoblació rural, és una cosa que he pogut percebre amb claredat com a alcaldessa.

Venim d’una tendència d’ascens d’Esquerra Republicana a les últimes convocatòries electorals, tant generals com municipals. Està ocupant aquesta formació l’espai polític que en el seu dia va representar CDC?

Crec que no és així. Esquerra Republicana va aconseguir un molt bon resultat el mes d’abril passat, quan va obtenir dos escons per Lleida. Tanmateix, s’ha de tenir en compte que l’escenari de partits ha canviat des d’aleshores. El 10-N hi ha un nou factor que és la CUP, un partit que mai abans s’havia presentat a les generals. D’altra banda, no crec que ERC ocupi el nostre espai polític. Potser en algun moment no hem actuat d’una manera prou ordenada, i això pot haver desorientat alguns votants. Tanmateix, durant els mesos que hem estat al Congrés, els diputats de Junts per Catalunya han tingut clar que no es podia donar una abstenció al govern del PSOE a canvi de res.

Creu que la CUP fragmentarà el vot sobiranista o mobilitzarà electors que fins ara s’abstenien? Com afecta JxCat?

Per a mi, és satisfactori que una altra força independentista es presenti a les eleccions. Desconec quin efecte tindrà, però cada dia hi ha canvis polítics i m’agradaria que les llistes independentistes siguin les més votades a Lleida i a Catalunya.

Prefereix un Govern liderat pel PSOE o pel PP?

Prefereixo un Govern dialogant, sigui qui sigui qui el lideri. Fins ara, tant el PSOE com el Partit Popular només han sabut dir no a qualsevol projecte beneficiós per a Catalunya i han estat irresponsables al judicialitzar un problema polític. Un president del Govern té responsabilitats. En posaré un exemple: jo com a alcaldessa agafo el telèfon si truca un veí, encara que no siguem afins políticament o estiguem en desacord en moltes coses. Pedro Sánchez no exerceix com un president si no agafa el telèfon al president de la Generalitat.

Visita al mercat de Mollerussa - La candidata de Junts per Catalunya, Concep Cañadell, va visitar ahir el mercat setmanal de Mollerussa acompanyada per l’alcalde i diputat, Marc Solsona.

Visita al mercat de Mollerussa - La candidata de Junts per Catalunya, Concep Cañadell, va visitar ahir el mercat setmanal de Mollerussa acompanyada per l’alcalde i diputat, Marc Solsona.JUNTS PER CATALUNYA

tracking