SEGRE

ESNOTICIA

Salut preveu fer fixos part dels 3.527 contractats pel Covid

Vergés també anuncia la incorporació a 436 professionals als CAP || Espera tancar la compensació econòmica per als sanitaris la setmana que ve

Moment de la concentració al CAP de Cappont.

Moment de la concentració al CAP de Cappont.MAREA BLANCA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar ahir al Parlament que convocarà una gran aliança de tots els actors del sistema de salut de Catalunya per “forçar l’Estat a un acord per revertir l’infrafinançament de la salut una vegada per totes”. En la seua intervenció al ple, va afirmar que “busquem solucions estructurals” amb el consens del sector i va convidar també totes les formacions polítiques a sumar-s’hi. Va explicar que “aquesta gran aliança” ha de servir també per “impulsar els aprenentatges que ens ha deixat el Covid-19” i va indicar que el finançament no es traurà d’altres conselleries, sinó que s’ha de buscar altres vies.

Vergés va dir que des que es va declarar la pandèmia, s’han contractat a Catalunya 3.527 professionals que no formaven part de les estructures del sistema sanitaris, i volen que part d’aquests “acabin fixant-se en l’estructura”. A més, va anunciar que reforçarà l’Atenció Primària amb una inversió inicial de 4,5 milions d’euros, amb l’objectiu de reforçar aquest estiu les zones de costa i els equips que tenen més pressió per les residències. Així doncs, s’incorporaran 436 nous professionals els propers mesos. Fonts del departament van assenyalar que “aquestes són les xifres globals per al conjunt del territori català i s’està treballant per concretar-les pròximament per a cadascuna de les regions sanitàries”.

La consellera anuncia que convocarà una aliança del sistema de salut per millorar-ne el finançament

D’altra banda, la consellera va destacar que es contractarà el 51% dels metges interns residents (MIR) que han acabat al maig i va remarcar que la pandèmia “ ha ensenyat moltíssimes coses” i que buscaran solucions estructurals als problemes. Respecte als MIR, la gerència de l’hospital Arnau de Vilanova va dir a finals d’abril que tenia intenció de contractar una dotzena de residents en aquells serveis en què es requereixi reforçar la plantilla de metges adjunts.

Durant el ple, el diputat lleidatà de Ciutadans Jorge Soler va preguntar per l’atenció a problemes de salut mental, i Vergés va assegurar que s’ha generat una vulnerabilitat afegida pel confinament i que preveuen un “rebrot en les urgències en salut mental en les pròximes setmanes”, però va dir que el sistema està preparat.

D’altra banda, en un context de protestes dels professionals sanitaris per la seua situació econòmica (vegeu el desglossament), la consellera va assegurar que la Generalitat tancarà la setmana vinent una compensació econòmica pel seu “esforç” per afrontar la pandèmia.

En aquest sentit, la diputada d’En Comú Marta Ribas va criticar que el Govern no detalli encara com els compensarà, i va acusar Vergés d’haver prioritzat la compensació a la sanitat privada i concertada: “Vostès són generosos i àgils per pagar a la patronal, però no al personal.”

El personal sanitari es mobilitza per demanar millores

Centenars de professionals sanitaris es van concentrar ahir davant d’hospitals i Centres d’Atenció Primària (CAP) de diverses ciutats catalanes, entre les quals Lleida i la Seu, per reclamar “una sanitat cent per cent pública capaç de fer front a qualsevol pandèmia”. El sindicat Catac-Cts-Iac va ser el que va posar en marxa a Lleida, a l’hospital Arnau de Vilanova, una sèrie de mobilitzacions que els altres sindicats continuaran en els propers dies. També hi va haver concentracions en alguns CAP. La delegada sindical a Primària, Enriqueta Palomares, va dir que exigeixen “recuperar el 5% del sou, les pagues extres del 2013 i 2014, així com quantitats que no s’han percebut de la paga per objectius. També demanem un finançament 100% públic, reforçar les plantilles, recuperar la jornada de 35 hores setmanals i una conciliació familiar que ens permeti jubilar-nos als 60 anys”. Va assegurar que les retallades “han posat en perill la població durant la pandèmia”.

Moment de la concentració al CAP de Cappont.

Moment de la concentració al CAP de Cappont.MAREA BLANCA

tracking