SEGRE

SUCCESSOS LEGISLACIÓ

Més de tres-cents lleidatans no podran veure els fills perquè se'ls acusa de maltractaments

Segons un decret aprovat ahir pel Govern que reforma la llei per protegir mares i nens de la violència vicària || Es farà d'ofici el que fins ara només podia ordenar un jutge

Manifestació del 25-N a Lleida en el Dia per l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

Manifestació del 25-N a Lleida en el Dia per l’Eliminació de la Violència contra les Dones.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de tres-cents lleidatans acusats de maltractaments masclistes no podran veure els fills segons un decret llei aprovat ahir pel Consell Executiu per protegir mares i nens de casos de violència vicària. D’acord amb la normativa, que va entrar en vigor ahir i modifica els articles del Codi Civil català sobre la guarda, les estades i les comunicacions dels menors, els progenitors amb indicis fonamentats d’haver comès actes de violència familiar o masclista tindran prohibides les estades, les visites i les comunicacions amb els fills i filles. També quedaran prohibides les estades, comunicacions i relacions amb els fills per al progenitor que es trobi en un procés penal per atemptar contra la vida, la integritat física o moral, la llibertat o indemnitat sexual de l’altre progenitor o els fills, i també en els casos que aquest estigui a la presó pels mateixos delictes.Segons assenyala l’última Memòria de la Fiscalia, l’any passat es van obrir prop de vuit-centes diligències per violència de gènere a les comarques lleidatanes i en un 40 per cent dels casos els acusats tenien fills menors d’edat.

Així mateix, es van obrir més de tres-centes diligències d’investigació per violència domèstica. En la meitat d’aquestes causes la víctima era la parella o exparella del presumpte maltractador, i en 57 casos eren els fills.La normativa aprovada ahir també inclou que en els processos civils de separació i divorci, el jutge podrà establir, de manera excepcional, un règim d’estades o comunicacions, en interès del menor, sempre que aquest hagi estat escoltat. Les modificacions en l’àmbit del dret civil seran d’aplicació immediata per als tribunals amb l’objectiu de disminuir les xifres de menors que moren en mans dels seus pares.

Fins ara, aquesta obligació expressa del jutge de vetar les visites als fills quan hi ha una sentència ferma o indicis fonamentats (com una denúncia de la Fiscalia o l’obertura de diligències judicials) no s’incloïa en la normativa i era decisió única del magistrat.

Pel que fa a l’atenció i assistència psicològica dels fills menors d’edat, no és necessari el consentiment del progenitor investigat i tampoc ho serà quan s’hagi dictat una sentència condemnatòria i mentre no s’extingeixi la responsabilitat penal. Malgrat que no s’hagi formulat denúncia prèvia, el consentiment tampoc serà necessari quan la mare rebi assistència.

Sols se suspenen les visites en un 3% de les ordres de protecció

El nombre de menors víctimes de la violència vicària creix cada any. Així doncs, al conjunt de l’Estat, un total de cinc nens han estat assassinats per un dels progenitors, un dels quals a Catalunya a finals d’agost en un hotel de Barcelona. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va assenyalar ahir que aquest fet acostuma a tenir lloc quan la parella es dissol o està separada i durant el règim de visites amb el progenitor que no té la guarda. De fet, va incidir que la majoria de morts de nens per violència vicària es produeixen durant les estades amb el pare. Així doncs, de les 47.000 ordres de protecció a víctimes de violència masclista que es van atorgar a Espanya el 2019, només en un 3% es van suspendre les visites entre nens i progenitors.

En els últims vuit anys, el telèfon de l’Institut Català de les Dones (900 900 120) ha detectat un total de 162 menors que són víctimes directes del maltractament contra les seues mares (violència vicària) a les comarques lleidatanes. Des de començament d’any, s’han detectat un total de 16 casos, una xifra que s’ha duplicat respecte al 2019.

tracking