SEGRE

TRIBUNALS JUDICI

Demanen 13 anys a un lleidatà per la xarxa del narcosubmarí de Galícia

Els tres tripulants de l'embarcació, carregada amb 3.000 quilos de cocaïna, es declaren culpables || Va ser detingut el febrer del 2020 a Albesa, on vivia

El judici va començar ahir a l’Audiència de Pontevedra.

El judici va començar ahir a l’Audiència de Pontevedra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Pontevedra jutja des d’ahir set homes, entre ells un lleidatà, acusats d’intentar introduir a Espanya 3.000 quilos de cocaïna a bord d’un narcosubmarí el mes de novembre del 2019 a la ria d’Aldán, a Cangas (Galícia). S’enfronten a peticions de tretze anys i mig de presó. El lleidatà acusat és I.R., natural de Vigo encara que fa més de sis anys que resideix a Ponent.

Va ser arrestat per la Guàrdia Civil el febrer de l’any passat a Albesa, on vivia. Tenia una empresa de karts a Alpicat. En la sessió d’ahir, els tres tripulants del narcosubmarí interceptat a les costes gallegues van assegurar estar “penedits”, van explicar que van decidir participar en la travessia per necessitats econòmiques i van rebutjar delatar la resta d’implicats.

L’espanyol Agustín Álvarez, patró de l’embarcació semisubmergible; i els equatorians Luis Tomás Benítez i Pedro Roberto Delgado van confessar la seua participació en el transport de la droga.Els altres quatre acusats –entre ells el lleidatà–, que segons el fiscal són els que esperaven la droga a terra i havien coordinat tot l’operatiu, van defensar la seua innocència. Per la seua part, agents de la Guàrdia Civil que van participar en la investigació van explicar que el dispositiu es va engegar després d’una alerta rebuda des de Lisboa i van reiterar que les quatre persones que esperaven a terra tenien planejat sortir a la cerca del submarí i fer el transvasament de la droga per recollir-la en una platja. Els agents de la policia van afegir que, al veure’s sorpresos, van decidir “deliberadament” enfonsar l’embarcació per intentar recuperar la droga, que anava en farcells impermeables, més endavant mitjançant mitjans subaquàtics.

Gairebé tots els detinguts, tret d’un dels tripulants, van ser arrestats en dies posteriors, excepte dos dels que esperaven a terra, localitzats a les seues cases de Palma de Mallorca i Albesa uns mesos després dels fets.

Multa de 600 milions d’euros per l’“extrema gravetat”

La Fiscalia sol·licita tretze anys i mig de presó i dos multes de 300 milions d’euros per als set acusats per delictes contra la salut pública per l’“extrema gravetat” de la quantitat de droga transportada i per l’ús d’aquesta peculiar embarcació, de més de vint metres d’eslora, que s’ha detectat per primera vegada a Espanya i Europa, per evitar poder ser detectats per les autoritats. Els tres tripulants van confirmar que, el mes de setembre del 2019, van sortir del Brasil a bord del narcosubmarí i van creuar l’Atlàntic amb la droga fins a Galícia, on, segons el fiscal, els esperaven a terra unes altres quatre persones, de les quals una d’elles seria el lleidatà. Està previst que el judici s’allargui fins divendres. La venda de la droga hauria generat un total de 123 milions d’euros de benefici.

tracking