SEGRE
El pensament Lean (i IV)

El pensament Lean (i IV)SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La gestió visual. Ens permet a tots conèixer l’estat de les coses, sense la necessitat de preguntar a ningú o consultar una única computadora. Usualment, s’intenta resumir la informació necessària només a la pàgina A3.

Tècnica dels 5 perquès. Es tracta d’una tècnica sistemàtica de preguntes utilitzada per a l’anàlisi de problemes i per buscar les possibles causes i solucions (Ohno, 1997 a Santos, 2010: 56). Es pregunta per què? cinc vegades per cada problema que s’ha trobat amb l’objectiu d’anar més enllà dels símptomes evidents, fins que la veritable causa del problema esdevingui clara i es trobi la solució més efectiva.El cicle PDCA (Plan–Do–Check–Act) consisteix en la descripció de la forma en la qual s’han de realitzar els canvis en una organització (Pinto, 2008: 3). Les quatre pràctiques definides per Santos són: (a) Planejar (plan), determinar els objectius d’un procés i els canvis necessaris per aconseguir-los; (b) fer (do), implementar els canvis; (c) verificar (check), per avaluar els resultats en termes d’acompliment i (d) actuar (act), estandarditzar i estabilitzar els canvis o iniciar novament el cicle, depenent dels resultats (2010).El Mapa de flux de valor (Value Stream). Generalment, l’anàlisi del flux de valor identifica tres tipus d’accions: (a) accions que agreguen valor; (b) accions que no agreguen valor, però que són necessàries per a la producció, i (c) accions que no agreguen valor i no són necessàries, és a dir, desaprofitaments suprimibles (Womack i Jones, 2004 a Santos, 2010). En resum, el mapa és un diagrama senzill de les etapes involucrades en els fluxos de material i informació, necessàries per atendre als clients, des de la comanda fins a l’entrega.El Lean 6 Sigma. Es tracta d’una metodologia que a través de l’ús de dades provinents del procés redueix la seua variació de forma sistemàtica. Per fer-ho es basa en un conjunt de mètodes, eines estadístiques i plans per observar i dirigir les variables crítiques dels processos així com la seua relació (Pinto, 2008: 2).El Balanced Scorecard. Es tracta d’una metodologia de mesurament i administració de l’acompliment, desenvolupada per professors de Harvard Business School.Conclusions i suggeriments per al futur. La filosofia Lean Thinking és una innovadora manera d’abordar la gestió de qualsevol organització, la seua pauta principal és l’esforç a la recerca de la millora contínua i l’eliminació de qualsevol tipus de malbaratament. La nostra conclusió principal és que és possible implementar un programa Lean en qualsevol tipus d’empresa i entorn, tant en els nivells estratègics com en els nivells tàctics i operatius.

El principal suggeriment que volem deixar és que l’equip Lean ha de funcionar internament sota la forma de projecte de treball.

L’equip, segons la nostra modesta opinió, ha de ser nomenat internament, auxiliat potser per assessors externs que ocasionalment promoguin grups de treball o workshops; però el treball ha de ser continu.

Les persones que formin part de l’equip Lean han de comptar amb formació específica en aquesta àrea i pertànyer a diferents camps del saber.

Després del nomenament de l’equip, existeix la necessitat de crear un clima de màrqueting intern que promogui el projecte Lean en tots els nivells de l’organització.

Com a resultat d’aquesta investigació, ens atrevim a suggerir començar pels nivells estratègics i, després, fer que aquests nivells es converteixin en promotors interns del projecte Lean que s’implementarà. L’equip Lean ha d’estar sempre disponible per a qualsevol aclariment sol·licitat per qualsevol treballador.

Però aquesta és només la nostra opinió. El camí Lean està obert i, com assenyala una dita popular, “voler és poder”. Si amb la publicació d’aquest article aconseguim motivar les empreses a pensar en la possibilitat d’implementar un programa Lean, sentirem que hem complert la nostra tasca.

tracking