SEGRE

SOBIRANISME

El Consell de Garanties tomba la reforma de reglament per a la desconnexió exprés

L’organisme considera que el procediment de lectura única “vulnera” la Constitució espanyola i l’Estatut de Catalunya || Encara que veu constitucional que sigui sol·licitat per un sol grup parlamentari

El president del Govern central, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es van reunir al Palau de la Moncloa.

El president del Govern central, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es van reunir al Palau de la Moncloa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va tombar aquest dijous per unanimitat la reforma del reglament del Parlament impulsada per JxSí i la CUP per a l’aprovació exprés de les “lleis de desconnexió” amb l’Estat, a l’alertar que la reforma del procediment de lectura única “vulnera” la Constitució i l’Estatut.

Un mes després de l’aprovació de la ponència, el CGE –òrgan consultiu de la Generalitat, però no vinculant– es posiciona de forma unànime en contra de la reforma, que a pesar que admet que no es detecten “problemes de constitucionalitat” en el fet que la lectura única sigui proposada per un sol grup i no pel conjunt de la Cambra –punt que JxSí considera un aval a la seua proposta–, sí que deixa clar que l’esmentada reforma “omet” l’exigència que la lectura única es limiti a casos en què la “simplicitat” de la norma ho permeti, per la qual cosa seria “contrari” a la Constitució i a l’Estatut de Catalunya.

Per a JxSí, el CGE avala la reforma del reglament exprés, mentre que l’oposició ho critica

Així, conclou de forma unànime que l’apartat 2 de l’article 135 de la proposta de reforma del Reglament, referit als requisits de la tramitació de les iniciatives legislatives per lectura única, “vulnera la Constitució i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”.

Entre altres aspectes, el Consell considera que per preservar els drets dels diputats seria necessari i “desitjable” que l’article 135 de la proposta de reforma del Reglament “prevegi explícitament la facultat de presentar esmenes i els termes que se substanciaria aquest tràmit”, per oferir “millor garantia als diputats” i “reforçar la posició de les minories”.

Junts pel Sí, en veu del seu portaveu adjunt, Roger Torrent, creu que la reforma ha estat “avalada” pel CGE, al recordar que el dictamen indica que “no existeix cap límit que impedeixi implantar el procediment d’aprovació per lectura única per aprovar les proposicions de llei”.

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va considerar, en canvi, que el dictamen és una “desautorització claríssima” i una “nova alerta roja en el palmarès” de JxSí i la CUP, als quals ha aconsellat acceptar el “bany de realitat” de l’informe. També el portaveu adjunt del grup del PSC, Ferran Pedret, va opinar que el dictamen dóna una “autèntica rebolcada” a la reforma i va atribuir a un “acte de fe enorme” que JxSí s’hi senti avalat.

Des del PP català, la portaveu adjunta, Esperanza García, va exigir a JxSí que no “tergiversi” el dictamen i modifiqui o suprimeixi la reforma del reglament de la “censura”, al ser “anticonstitucional, antiestatutària i antidemocràtica”.

I el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va qualificar el dictamen de nova “desautorització” a JxSí i la CUP, perquè “exclou” que la llei del referèndum pugui ser aprovada per lectura única. “En comptes de sumar, es resta, i en comptes de multiplicar, es divideix”, va advertir.

Rajoy i Sánchez rebutgen el referèndum, però el socialista demana diàleg El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van coincidir aquest dijous que el referèndum català és “inacceptable”, en la reunió de dos hores i mitja que van mantenir a la Moncloa, en la qual Sánchez va exigir a Rajoy que “obri vies de diàleg” amb la Generalitat. Si no ho fa, els socialistes intentaran desbloquejar la situació amb “iniciatives legislatives” que tindrien a veure amb la “reforma constitucional i tota mena de normes en matèria de finançament”, va avançar la portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles. El PSOE considera que la via adequada per reconduir la situació serien “reunions entre el Govern d’Espanya i la Generalitat”, però Rajoy va dir a Sánchez que veu “molt difícil, gairebé impossible”, que pugui parlar amb el president català, Carles Puigdemont, segons fonts socialistes. Per la seua banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va afirmar que el Govern “s’equivoca, i quan criminalitza una mobilització política no està ajudant a resoldre el conflicte”.

reaccions

  • “El Parlament es defensarà si l’Estat aplica l’article 155”. La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va afirmar aquest dijous que si l’Estat aplica l’article 155 de la Constitució espanyola per aturar el referèndum de l’1-O, la Cambra catalana “defensarà la seua sobirania, com ha fet sempre”, al·legant la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats. Les declaracions arriben després que l’expresident del Govern espanyol Felipe González advertís que aquest article “exigeix una resposta” quan es vulnera la Constitució. També s’hi va referir el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va demanar no aplicar-lo, perquè això seria “donar un titular fantàstic” al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.
tracking