SEGRE

CATALUNYA

Policies de la UE demanen que no s’utilitzi als agents en la solució de la crisi de Catalunya

Segons l’Eurocop, que agrupa sindicats policials

Policies de la UE demanen que no s'utilitzi als agents en la solució de la crisi de Catalunya

Policies de la UE demanen que no s'utilitzi als agents en la solució de la crisi de CatalunyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eurocop, que agrupa a sindicats policials de la UE representants de mig milió d’efectius, ha condemnat avui la violència en l’1-O a Catalunya, ha demanat que es rebaixi la tensió entre els cossos de seguretat i insta que no s’utilitzi els agents per resoldre la crisi en aquesta comunitat.

Reunits a Bilbao ahir i avui, els delegats sindicals dels diferents països han aprovat una resolució, no exempta de debat, en la qual mostren el seu suport als diferents cossos policials que estan desenvolupant la seva feina a Catalunya.

En la resolució, que a petició dels representants dels països nòrdics evita pronunciaments polítics, Eurocop denuncia les "lamentables" condicions dels agents allotjats als vaixells, l’"intolerable" persecució de famílies de guàrdies civils i policies nacionals en centres escolars i les denúncies a agents dels Mossos d’Esquadra immersos en diligències judicials per l’1-O.

Ha estat la presidenta d’Eurocop, Angels Bosch, mossa d’esquadra, l’encarregada d’informar la premsa del contingut de la resolució, que serà remesa a les instàncies de la UE perquè tinguin coneixement de la situació dels tres cossos a Catalunya.

Respecte als Mossos a qui s’ha denunciat en aquestes diligències de l’Audiència Nacional i de jutjats catalans, Bosch ha recordat que complien ordres dins d’un dispositiu que es va consensuar entre els comandaments dels tres cossos.

Per això, entén que qui té que fer-se responsable de l’actuació dels Mossos aquell dia són els alts càrrecs del cos que van dissenyar el dispositiu.

Ha reconegut que l’actuació en el referèndum de l’1 d’octubre, suspès pel Tribunal Constitucional, ha tensat les relacions entre els diferents cossos i ha dit que Eurocop vol que torni a la normalitat.

I ha reconegut també que la fractura a Catalunya es trasllada als Mossos, un cos amb 17.000 agents que són reflex de la societat.

No obstant això, Bosch ha deixat clar que els agents han de complir la llei i fer-la complir i ha lamentat que hi hagi càrrecs públics que cridin a la desobediència, que pot col·locar els mossos en una posició d’inseguretat jurídica.

Per això, ha confiat que les ordres que rebin "no vagin en contra de la llei" i ha recordat que la desobediència a la norma té "conseqüències individuals".

Després de reiterar que la missió dels policies és protegir els ciutadans i assegurar les seues llibertats i drets, la presidenta d’Eurocop ha confiat que els polítics "compleixin la seua obligació" per solucionar els problemes "i no crear-los".

La resolució es refereix a la crisi a Catalunya i precisa que tots els esforços haurien d’haver-se dirigit a buscar una solució política amb el diàleg i no col·locar els agents en una posició de conflicte ni haver fet ús d’ells, molts dels quals "estan treballant en condicions per sota de la qual cosa hauria de considerar-se acceptable per a qualsevol treballador".

Eurocop reconeix que alguns incidents ocorreguts l’1-O van provocar una "considerable pèrdua de confiança" en la policia i condemna enèrgicament els episodis de violència haguts, alhora que manifesta el seu desig que aquesta confiança torni a recuperar-se.

Així mateix, creu que els polítics "han de seguir una estratègia que es concentri en el diàleg i la resolució" i evitar "aplicar solucions mitjançant la utilització dels diferents cossos policials".

Les tensions a Catalunya són "palpables", afegeix la resolució, que reconeix "l’ambient desafiador i ocasionalment hostil en el que estan treballant" els agents.

tracking