SEGRE

POLÍTICA

El PSC demana als Mossos que evitin "actes insurreccionals" dels CDR com aixecar barreres

Salvador Illa reclama que intervinguin per garantir el dret a la mobilitat

El PSC demana als Mossos que evitin

El PSC demana als Mossos que evitin "actes insurreccionals" dels CDR com aixecar barreresEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC ha demanat avui que els Mossos d’Esquadra evitin que els autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR) continuïn aixecant barreres de peatges i ha advertit que si no es posa "límit" a aquest tipus d’"actes insurreccionals" es podria produir un "enfrontament civil" a Catalunya.

Així ho ha indicat en declaracions als periodistes el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, que ha exigit que les autoritats garanteixin el dret a la mobilitat en plena operació tornada de Setmana Santa a Catalunya, després que grups dels CDR van aixecar ahir barreres de peatges a diverses autopistes.

Illa ha qualificat d’"actes insurreccionals" aquest tipus de protestes dels CDR, ja que creu que "no entren dins del pacífic i legítim dret de manifestació", pel que els ha condemnat i ha demanat als Mossos que intervinguin per garantir el dret a la mobilitat.

"Cal anar amb molt de compte amb aquest tipus d’accions, perquè si no se’ls posa límit es pot arribar a un enfrontament civil a Catalunya que no desitgem i que farem tot el possible perquè es pugui evitar", ha indicat Illa.

En aquest sentit, el dirigent socialista ha afirmat que "la millor manera" d’evitar aquest risc d’enfrontament social és que es confirmi el més ràpid possible un govern a Catalunya que respecti la legalitat i accepti l’actual marc legal vigent de la Constitució i l’Estatut.

Illa ha valorat les recents declaracions de l’expresident de la Generalitat Artur Mas o de dirigents d’ERC que han marcat distàncies respecte a una possible investidura de Carles Puigdemont com a president del Govern, en entendre que suposen un "pas" cap a l’acceptació del "principi de realitat" que la via unilateral "només ha portat al caos i a la divisió".

Segons el dirigent socialista, al món independentista català s’observen actualment "dos pulsions", una que accepta el "fracàs" de la via unilateral i opta per adaptar-se al marc legal vigent, que creu que està representada per dirigents d’ERC i per Mas, i una altra, que encapçala JxCAT, que continua apostant per la via unilateral.

"Ens agradaria que s’imposés la via més pragmàtica, la que accepta el fracàs de la via unilateral. Seria un pas endavant al camí de buscar la reconciliació entre els catalans", ha asseverat.

Segons Illa, el nou govern català ha de ser conscient que hi ha molts catalans que desitgen la independència de Catalunya, tot i que encara hi ha més, ha precisat, que no la volen. "El Govern ha de governar per a tots els catalans", ha postil·lat.

El secretari d’organització del PSC ha insistit que el nou president de la Generalitat hauria de poder exercir el seu càrrec amb "plenitud de funcions", per la qual cosa considera que Puigdemont, que actualment espera empresonat a Alemanya que es resolgui sobre la seua extradició a Espanya, no reuneix aquests requisits.

Sobre la possibilitat que Puigdemont pugui delegar el seu vot en el Parlament, qüestió que abordarà demà la Taula de la cambra catalana, Illa ha recordat que el seu grup ha demanat un informe als serveis jurídics i que "seria bo" que abans d’adoptar qualsevol decisió es tingués en compte aquest dictámen.

tracking