SEGRE

CORRUPCIÓ ANDALUSIA

“Chaves i Griñán coneixien les irregularitats en els ERO”

Segons afirma una testimoni clau del judici || Assegura que es van reconstruir els expedients entregats a la jutge

José Antonio Griñán i Manuel Chaves, en una imatge d’arxiu.

José Antonio Griñán i Manuel Chaves, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exassessora tècnica de la direcció general de Treball de la Junta d’Andalusia entre 2008 i 2011, María José Rofa, va assegurar ahir que els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán eren coneixedors de la gestió d’ajuts dels expedients de regulació d’ocupació (ERO). Rofa, que va entregar 1.627 arxius a la Guàrdia Civil per investigar la trama, va declarar ahir com a testimoni en el judici que se celebra a l’Audiència de Sevilla contra 22 exalts càrrecs de la Junta, entre els quals Chaves i Griñán. L’exassessora va considerar que els dos expresidents van tenir coneixement de la gestió del programa 31L, també conegut com a “fons de rèptils”, amb el qual es pagaven els ajuts irregulars que es concedien des de la direcció general del Treball. Davant de les preguntes del lletrat del PP-A, l’exassessora va assegurar que els expresidents en tenien coneixement perquè el gabinet de Presidència demanava “prou informació” de pagaments, protestes i conflictes “cada vegada que sorgia” una queixa.

Rofa, que dilluns va explicar davant de les preguntes del fiscal que alguns ajuts “venien de dalt”, va aclarir que es referia a “diferents membres del Govern segons el territori” on s’ubicaven les empreses, ja que cada un representava una província. Va posar com a exemple la intervenció de l’exconseller de Presidència Gaspar Zarrías en els presumptes ajuts irregulars que es van concedir a la càrnia Primayor de Jaén. “Ve del Consell de Govern, del Consejillo i de Presidència directament”, va explicar Rofa en relació amb les concessions. També va assenyalar el finançament a l’empresa Delphi, indicant que va ser una decisió política que va arribar “fins i tot al Govern central”. A més, l’exassessora va assegurar que “s’han reconstruït els expedients” que es van remetre a la jutge, sota el mandat de Daniel Alberto Rivera.

L’exministre socialista Soria nega il·legalitats a Sanitat

L’exministre de Sanitat Bernat Soria va assegurar ahir en una comissió d’investigació del Senat que “mai” va tenir “el més mínim indici” ni “sospita” d’irregularitats en el departament que va dirigir entre 2007 i 2009. En aquest sentit, va remarcar l’“absoluta confiança” en els tècnics i el personal que treballaven amb ell al ministeri.

tracking