SEGRE

CATALUNYA

Emplacen la Fiscalia a revisar la rebel·lió davant del "nou context"

Davant del "nou context" que s’obre arran del relleu al capdavant del ministeri públic i després de la decisió del tribunal alemany

Carles Puigdemont, ahir, al sortir de la presó de Neumünster, compareixent davant de nombrosos mitjans.

Carles Puigdemont, ahir, al sortir de la presó de Neumünster, compareixent davant de nombrosos mitjans.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les defenses dels líders independentistes presos han situat avui la Fiscalia a revisar la imputació de rebel·lió i l’empresonament preventiu, davant del "nou context" que s’obre arran del relleu al capdavant del ministeri públic i després de la decisió del tribunal alemany.

Els advocats dels investigats pel "procés" que estan en presó preventiva han comparegut avui en una roda de premsa, en la qual han anunciat que sol·licitaran en bloc a la sala penal del Tribunal Suprem que excarceri els encausats, una vegada la justícia alemanya ha descartat extradir per rebel·lió l’expresident català Carles Puigdemont.

Després de la decisió de la justícia alemanya d’extradir l’expresident català només per malversació i el relleu a la Fiscalia General de l’Estat, les defenses han demanat al sistema judicial una "relectura més prudent" de la presó preventiva i de la imputació per rebel·lió, malgrat ser conscients que la decisió d’Alemanya no té "repercussió directa en termes legals" sobre la causa del "procés".

Andreu Van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras, ha apel·lat directament a la Fiscalia, "davant del nou context" amb els canvis a la seua cúpula, i li ha recordat que té una "oportunitat" per revertir el "desprestigi que es produirà si es manté aquesta situació desproporcionada": és un "win win", ha afegit el lletrat. "En el nou context de la Fiscalia es pot entendre que ells també poden resoldre un problema propi", ha afegit Van den Eynde, que creu que la nova situació és una oportunitat per al ministeri públic "si volen deixar de ser criticats i comparat amb els estats menys democràtics d’Europa".

Les defenses també han criticat la possibilitat que el judici pel "procés" acabi amb un banc dels acusats en què Puigdemont s'enfronti a penes de cinc anys per malversació mentre altres líders independentistes s’exposarien a 30 per rebel·lió.

Para Jordi Pina, advocat dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i de l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez, això seria "una cosa molt difícil d’explicar milions de ciutadans a Espanya".

Per la seua part, Marina Roig, advocada del president de Òmnium Cultural Jordi Cuixart, ha subratllat la contradicció que els líders de les entitats sobiranistes es troben a presó només pel delicte de rebel·lió que la justícia alemanya ha descartat, ja que en no formar part del Govern no se’ls imputa malversació.

Roig ha celebrat que el tribunal de Schleswig-Holstein, a diferència de la justícia espanyola, hagi "ponderat" que l’acusació de rebel·lió "col·lideix amb l’exercici dels drets fonamentals" i ha arremès contra la Fiscalia i el Suprem per estar "criminalitzant la mobilització ciutadana".

Les defenses dels independentistes presos han anunciat que la setmana vinent presentaran davant de la sala penal del Suprem recursos per demanar la llibertat dels seus clients, davant de la nova situació que s’obre una vegada la causa ha deixat d’estar en mans de Llarena per haver-se acabat la instrucció.

També han recorregut la decisió de Llarena de suspendre de les seues funcions com a diputats els càrrecs públics que estan en presó preventiva processats per un delicte de rebel·lió.

Según Xavier Melero, la imatge d’unitat exhibida avui per les defenses respon a la seua intenció de "visualitzar aquest mínim ètic i jurídic" compartit per tots, que, ha insistit, són lletrats amb una concepció de la política i una opinió sobre la Fiscalia i el Suprem "totalment diferents".

Els lletrats han coincidit a negar qualsevol acostament a la Fiscalia a la recerca de pactes: "ni abans, ni després, almenys per a Cuixart, jo no he de negociar absolutament res, no s’ha comès cap delicte", ha assegurat Marina Roig.

Melero també s’ha expressat amb contundència en afirmar que "cap negociació en l’àmbit de la rebel·lió i la sedició i la malversació no és possible ni desitjable".

"Amb un pacte sobre malversació condemnaria als meus representats a la ruïna perpètua i personal segura. És un horitzó absurd", ha recalcat Melero, que creu encara més "inimaginable" un acord en el delicte de desobediència, ja que no porta aparellada presó i és irrellevant.

tracking