SEGRE

DIPLOMÀCIA GOVERN CENTRAL

La Xina estén la mà a Espanya per ser soci clau davant la guerra comercial de Trump

Sánchez i Xi Jinping aposten per la “confiança mútua”, en la primera visita d’un mandatari pequinès a Madrid des del 2005 || Firma d’una vintena de pactes econòmics i culturals entre els dos estats

El president xinès, Xi Jinping, i la seua esposa, Peng Liyuan, al costat de Felip VI i Letícia, ahir a Madrid.

El president xinès, Xi Jinping, i la seua esposa, Peng Liyuan, al costat de Felip VI i Letícia, ahir a Madrid.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president xinès, Xi Jinping, es va comprometre ahir, durant la seua visita oficial a Madrid, la primera d’un mandatari pequinès des del 2005, a incrementar els seus esforços “per obrir més les portes al món exterior”. A canvi, en el marc d’una cerimònia solemne celebrada a l’antic saló de plens del Senat, va instar el Govern central a “pujar nous esglaons” d’amistat i cooperació comercial, política i de seguretat “en benefici mutu”.

En aquest sentit, sense esmentar explícitament el conflicte comercial entre el seu país i els Estats Units, Xi va lamentar que el món pateixi una “inestabilitat i incertesa sense precedents” i va apuntar que, “per resoldre aquesta cruïlla, fa falta la col·laboració i unitat de tota la comunitat internacional”.

Lleida exporta a la Xina productes per valor de més de 20 milions entre el gener i el setembre

Així les coses, va convidar Espanya a afegir-se a l’afany xinès de “treballar per defensar la pau i la seguretat al món”. Després de la recepció a la Cambra Alta, a la qual va acudir el seu president, Pío García-Escudero, així com la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el líder xinès es va traslladar al Palau de la Moncloa per reunir-se amb el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez.

Al final de la seua trobada, els Governs d’Espanya i la Xina van emetre una nota conjunta en la qual van advocar per la “confiança mútua” entre els dos estats i el respecte de la “integritat territorial”. Quant a això, el Gabinet socialista va rubricar la seua “adhesió al principi d’una sola Xina”, en relació amb els conflictes oberts per Pequín amb Taiwan, el Tibet o la regió autònoma de Xinjiang.

Així mateix, també van coincidir que en aquest moment “es donen les circumstàncies per impulsar” les relacions bilaterals.

En matèria d’intercanvis comercials i culturals, Sánchez i Xi van firmar una vintena d’acords. Entre aquests, destaca el que obre les portes a incrementar les exportacions de productes derivats del porc ibèric al gegant asiàtic ja que, fins ara, no permetia l’arribada de potes de pernil, llom o embotits. Fonts del sector van indicar que encara és “impossible” quantificar què suposarà el pacte en termes econòmics.

Així mateix, els més de 17,15 milions d’euros que van assolir les exportacions lleidatanes a aquest país durant l’any passat ja sobrepassaven en 1,08 milions a les xifres del 2016. En detall, el gruix dels productes lleidatans consumits per Pequín el constitueixen els pinsos animals, que representen més del 60% del valor del conjunt de les exportacions de la demarcació a la Xina.

El president xinès, Xi Jinping, i la seua esposa, Peng Liyuan, al costat de Felip VI i Letícia, ahir a Madrid.

El president xinès, Xi Jinping, i la seua esposa, Peng Liyuan, al costat de Felip VI i Letícia, ahir a Madrid.EUROPA PRESS

tracking