SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

El rei concentra les consultes i decidirà dimecres que ve si proposa Pedro Sánchez

Fixa la ronda de reunions amb partits per a la investidura en dos dies la setmana que ve || Celaá és optimista sobre la formació de govern però assegura que el president no dóna res per fet

Iglesias va presentar al Congrés el seu llibre ‘Nudo España’, que va escriure l’any passat.

Iglesias va presentar al Congrés el seu llibre ‘Nudo España’, que va escriure l’any passat.MARTA FERNÁNDEZ / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Felip VI concentrarà en dos dies, el dimarts 10 i el dimecres 11 de desembre, les consultes als partits polítics per a la investidura, després de les quals decidirà si, com s’espera, proposa Pedro Sánchez com a candidat. Seran dos jornades en les quals pot quedar aclarit el futur per al president en funcions, perquè en la primera, a més, els socialistes tenen nova reunió amb ERC, el partit que té en aquest moment la clau per a la investidura.

I malgrat que el rei pot proposar Sánchez candidat ja dimecres, no se sabrà encara la data del debat d’investidura, i es continua especulant si serà abans o després de Nadal. La primera opció és possible, tot i que hauria d’ajustar-se molt el calendari.

Borràs va advertir que si no compten amb el seu partit no serà possible trobar una solució al conflicte

Iglesias va presentar amb el periodista Enric Juliana un llibre que ja van escriure l’any passat

Pedro Sánchez serà l’últim a assitir a les consultes del monarca dimecres a un quart de set de la tarda, després de dos jornades maratonianes que començaran dimarts a dos quarts de deu del matí amb Isidro Martínez Oblanca, de Fòrum. Mentre se succeeixin les reunions a La Zarzuela, al Congrés hi haurà una altra trobada determinant, la tercera entre PSOE i Esquerra Republicana –que no va a les consultes– per negociar el vot dels republicans en la investidura.

Una reunió que es manté vigent malgrat el malestar que aquest dimecres va expressar Esquerra després d’escoltar unes declaracions de Sánchez a Londres sobre el possible acord amb aquesta formació. En aquestes declaracions, Pedro Sánchez va dir que, en cas d’aconseguir-se l’acord amb ERC per facilitar la investidura, “serà dins de la legalitat i serà públic, com no podria ser de cap altra manera”. I a ERC van entendre que el líder socialista donava per fet aquest acord.

Ahir, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, va negar la major. “El president no va donar per fet res. Poden revisar les declaracions”, va dir a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Al matí, el ministre de Foment en funcions i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va assegurar que la reunió entre els equips negociadors seguia vigent malgrat aquest sot al camí.

“Es manté tot”, va assenyalar quan li van preguntar per les paraules de Pedro Sánchez, i va afirmar que “tot és interpretable”. “Tots coneixem la bona voluntat a arribar a acords”, va assenyalar.

L’endemà de la reunió entre socialistes i Junts per Catalunya, la portaveu de Junts en el Congrés, Laura Borràs, va advertir el PSOE que si no compten amb la seua formació no serà possible trobar una “solució” al conflicte català.

I des de l’oposició, el portaveu adjunt del Partit Popular al Congrés, Mario Garcés, va reclamar a Sánchez que no cometi “la gran fellonia” de “trencar” la Constitució, negociant amb l’independentisme, ni la “gran hipocresia” de defensar avui la Carta Magna quan estan “negociant la ruptura d’Espanya”.

Per la seua banda, la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, creu que “la major part dels votants del PSOE” prefereixen un govern amb Ciutadans i el Partit Popular abans que un amb Podem.

Va assegurar en aquest sentit que “hi ha alternativa al pacte de l’horror”, cosa que segons el seu parer entén que és el que conformaria PSOE amb Podem i el suport d’“independentistes i nacionalistes”.

Segons Iglesias, “si algú ha demostrat ser capaç d’una cosa i la contrària és Gabriel Rufián”, i això, encara que alguns puguin considerar-ho “una virtut en política”, no és segons el seu parer el més preferible en aquest cas.

“Necessitem una ERC amb un estil que s’assembli més al de Tardà”, va concloure el líder de la formació morada.

Per la seua banda, en un acte al Congrés amb el periodista Enric Juliana, Iglesias va afirmar que li agradaria entendre’s amb Esquerra Republicana a Madrid però també a Barcelona i Catalunya perquè, segons va defensar, seria bo per a Espanya i per a Catalunya.

En aquest sentit, va afegir que les bases dels dos partits desitgen que hi hagi entesa. Pablo Iglesias va afirmar que el seu desig és que les esquerres s’entenguin a Catalunya i va afegir que no “li cauen els anells” per reconèixer que aquesta situació es dóna perquè a ERC li vagi molt bé en relació amb Junts per Catalunya.

tracking