SEGRE

El Govern i els partits i entitats independentistes centren l'autodeterminació com a condició per dialogar amb l'Estat

Torra, Aragonès i Budó encapçalen la reunió per preparar la mesa de negociació amb el govern espanyol

La reunió d'aquest dimecres al Palau de la Generalitat.

El Govern i els partits i entitats independentistes centren l'autodeterminació com a condició per dialogar amb l'EstatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i els partits i entitats independentistes centraran l'autodeterminació com a condició per dialogar amb l'Estat. Fonts de tots els actors que participaran de la reunió d'aquest dimecres a la tarda (16:30 hores al Palau de la Generalitat) han explicat a l'ACN que l'exercici de l'autodeterminació ha de ser l'"element clau" de la trobada. El president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; i la portaveu i consellera Meritxell Budó encapçalaran la cita, on també hi assistiran representants de JxCat, ERC i la CUP, a més dels vicepresidents de l'ANC, Pep Cruanyes; i d'Òmnium, Marcel Mauri. La reunió -avançada ahir al vespre per l'ACN- ha de servir per preparar la mesa de diàleg bilateral amb el govern espanyol.

Torra i Budó defensaran la importància del diàleg amb Madrid, i també proposaran que l'amnistia dels "presos polítics i exiliats" sigui una de les qüestions a abordar durant la mesa amb Pedro Sánchez. El president de la Generalitat ha insistit que vol consensuar els "pilars" per dialogar amb l'Estat i tenir així "moltíssima més força" de cada a les negociacions. Per part de JxCat assistiran a la reunió el president del grup parlamentari, Albert Batet, i la líder a Barcelona i exconsellera, Elsa Artadi.

Aragonès també incidirà en l'autodeterminació i l'amnistia, d'acord amb l'esborrany d'ERC -que ha avançat aquest matí l'ACN. Els republicans -representats per la portaveu, Marta Vilalta, i una segona persona encara per decidir- volen que el dret a decidir i la fi de la "repressió" siguin punts centrals d'aquesta reunió, on també mostraran "escepticisme" vers al PSOE i cap als resultats que es poden obtenir de l'acord d'investidura.

La CUP no assistirà a la taula de partits convocada per Torra per a divendres -on s'hi sumaran PSC i comuns-, però sí a la reunió dels actors independentistes d'avui. Els anticapitalistes també defensaran l'autodeterminació i la fi de la "repressió", així com l'alliberament dels presos i el retorn "lliure" dels "exiliats". La voluntat dels cupaires a aquesta reunió és "evitar" que la mesa de diàleg amb l'Estat serveixi per "negociar en termes constitucionals" la governabilitat i estabilitat del país.

Per la seva banda, Òmnium també assumeix les condicions de l'autodeterminació, l'amnistia i la "fi de la repressió". L'ANC, al seu torn, afegeix la importància de "fiscalitzar" la taula de negociació amb l'Estat, ja que considera que les probabilitats de "reeixir" en aquesta mesa de diàleg amb Madrid són "molt poques".

Torra ja va avançar a finals del 2019 al ple que convocaria una reunió dels actors independentistes per concretar les condicions i propostes a fer al govern espanyol "des de la unitat". Els darrers dies hi ha hagut polèmica perquè ERC volia sumar-hi els comuns, però l'ANC i l'entorn de Torra i JxCat s'hi han negat en entendre que ja estan representats a la mesa de diàleg bilateral com a integrants del govern espanyol.

tracking