SEGRE

CORRUPCIÓ CASA REIAL

La Fiscalia obrirà una tercera via d'investigació al rei emèrit

Les noves indagacions apunten en principi al blanqueig de capitals || Delgado adverteix que les filtracions dins del seu departament poden ser delicte

Imatge d’arxiu del rei emèrit Joan Carles I.

Imatge d’arxiu del rei emèrit Joan Carles I.EFE/J.J. GUILLÉN/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia obrirà una tercera via d’investigació al rei emèrit que assumirà l’equip de fiscals del Tribunal Suprem que ja l’investiga juntament amb el fiscal cap d’Anticorrupció a l’haver rebut recentment un informe d’intel·ligència financera del Sepblac. La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, i el fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, van informar en una trobada informal de la pròxima obertura d’aquestes diligències, de les quals no va transcendir si també afecten altres persones a banda de Joan Carles I o si fan referència a fets posteriors a la seua abdicació, amb la qual va perdre la inviolabilitat.

El Ministeri Públic ha pres aquesta decisió al rebre fa uns dies un informe d’intel·ligència financera del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac) que presumptament vincularia el monarca. L’informe es va rebre fa uns dies de manera que les noves diligències, que encara no han estat incoades per la Fiscalia, es troben en un estat molt embrionari.

Aquesta nova línia d’investigació s’unirà a la que ja dirigeix el fiscal del Suprem Juan Ignacio Campos amb el seu equip sobre un compte a Suïssa atribuït a Joan Carles I i el possible cobrament de comissions per les obres de l’AVE a la Meca (Aràbia Saudita), i a una segona que estaria relacionada amb l’ús de targetes opaques a un altre nom, encara que a la trobada no s’han donat detalls de cap de les tres diligències.

És la primera investigació la que es troba més avançada i la Fiscalia preveu presentar abans de finals d’any l’informe en el qual s’ha de pronunciar sobre si demana o no l’obertura de causa judicial a Joan Carles I. Això sí, la Fiscalia ha decidit enviar ja a Anticorrupció la part de les diligències que afecten persones que no gaudeixen d’aforament perquè entén que la investigació respecte a elles encara té recorregut.

D’altra banda, Delgado va advertir que la institució “no pot quedar-se passiva” davant de les filtracions relacionades amb la investigació al rei emèrit i va dir que poden ser objecte de sanció disciplinària o fins i tot suposar un delicte.

tracking