SEGRE

TRAGÈDIA ANIVERSARI

Biescas, 25 anys després

Una riuada va posar fi a la vida de 87 persones al càmping Las Nieves || La Justícia va arxivar finalment el cas sense imposar responsabilitats penals

Monòlit amb flors al lloc on es trobaven les instal·lacions del càmping de Biescas.

Monòlit amb flors al lloc on es trobaven les instal·lacions del càmping de Biescas.EFE/ JAVIER BLASCO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Res feia sospitar la tarda del 7 agost del 1996 als més de sis-cents estiuejants que passaven uns dies al càmping Las Nieves de Biescas (Osca) que el fosc cel que venia amenaçador sobre ells esdevindria una tragèdia que posaria fi a la vida de 87 persones. Vint-i-cinc anys després, el succés encara impregna de fang i dolor l'ànima dels supervivents.

La major part de les famílies van córrer a refugiar-se a les tendes del que creien anava a ser una forta tempesta, sense saber que moltes estaven ubicades en el con de dejecció del barranc de l’Arás, un torrent ubicat a la muntanya sota la qual es localitzava el càmping.

Les pluges, de fins a 500 litres per metre quadrat, van provocar una gran riuada sobre el càmping

A la gegantina caldera del barranc es va produir llavors una tempesta amb registres entre 200 i 250 litres per metre quadrat que van arribar fins als 500 durant una mica més de 8 minuts, la qual cosa va generar un tsunami de proporcions colossals que es va dirigir cap a la zona d’acampada arrossegant pedres, troncs i fang i desbordant la canalització construïda.

Una gran onada, recorda encara Sergio Murillo, que va colpejar la tenda de campanya en la qual es trobava amb els seus pares i dos germans, cap dels quals no va aconseguir sobreviure.

Un quart de segle després, Sergio, que tenia llavors 16 anys, recorda encara, i de forma vívida, que el tsunami “va venir de cop i no ens va donar opció”. El matí següent va revelar amb cruesa la intensitat de la tragèdia i la devastació d’una zona gairebé de guerra per la qual encara deambulaven, coberts de fang i atordits, alguns dels clients del càmping a la recerca de familiars.

La Justícia va ordenar indemnitzacions per 11 milions d’euros, deixant fora algunes famílies

Després de la tragèdia, va començar un llarg procés judicial que es va prolongar per espai d’una dècada i que va deixar fora algunes de les famílies de les indemnitzacions finalment imposades per via civil a les administracions responsables, en aquest cas Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i Govern aragonès, per un import d’una mica més d’11 milions d’euros.

El juliol del 2000, l’Audiència d’Osca va arxivar la causa penal i va descartar la imputació de responsables de les dos institucions en considerar que la tragèdia era “imprevisible” i sense donar valor a un informe emès l’abril del 1987 que advertia del risc per a les persones derivat de la ubicació del campament.

Fa cinc anys, amb motiu del 20 aniversari, Biescas va retre un sentit homenatge amb la inauguració, al lloc de la tragèdia, del Parc Memorial del Càmping Las Nieves, en el qual sempre hi ha flors.

tracking