SEGRE

Manoli Pifarré. “La cocreativitat és transformadora per a l'individu i la societat”

Professora de Psicologia de la Universitat de Lleida, coordinadora del Grup de Recerca COnTIC de la UdL. És professora honorària de la Universitat d’Exeter (UK) i investigadora col·laboradora de la Universitat de Cambridge. És també col·laboradora científica de la Agencia Estatal de Investigación.

“La cocreativitat és transformadora per a l'individu i la societat”

“La cocreativitat és transformadora per a l'individu i la societat”SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què és important aprendre a cocrear? En el sector empresarial i laboral ja fa temps que es demanen persones amb les capacitats de treballar en equip i de desenvolupar productes i solucions innovadores i creatives. Per això, és necessari que a les escoles i instituts l’alumnat participi de forma continuada en la resolució de reptes i problemes en grup i utilitzant una metodologia que els ajudi a desenvolupar un pensament i una actitud creativa. A més, els reptes globals que tenim com a societat només es poden resoldre treballant en grup, cercant solucions innovadores, diferents i creatives i utilitzant tecnologia.

Com heu arribat a definir el projecte CO-CREA? Tot i que, hi ha molts materials dissenyats per estimular la creativitat, sovint no s’utilitzen a l’escola per aprendre els continguts de les assignatures. CO-CREA neix amb l’objectiu d’ajudar el professorat a desenvolupar la creativitat alhora que treballa els continguts curriculars, oferint una metodologia i uns materials educatius dissenyats i pensats per aprendre a resoldre de forma creativa problemes reals i relacionats amb els continguts de les assignatures.

Com introduïu el projecte i treballeu en els centres educatius? Amb la col·laboració de professorat de secundària hem dissenyat i adaptat un gran nombre de tècniques creatives per resoldre problemes de ciències, matemàtiques i llengua. Organitzem aquests recursos en l’APP CO-CREA i l’alumnat els utilitza de forma col·laborativa, desenvolupant actituds creatives per resoldre de forma innovadora un repte.

En aquest moment estem en una fase experimental de CO-CREA i estem testejant l’eina a l’Institut Guindàvols de Lleida i amb alumnat de la Facultat d’Educació abans d’oferir-la a la resta de centres educatius de Catalunya. El producte final d’aquest treball serà el llançament de l’APP CO-CREA a tota la comunitat educativa.

Quina ha estat la valoració d’alumnat i professorat? En primer lloc, les opinions dels alumnes són molt positives, ens comenten que els ha motivat i que han experimentat una nova manera d’aprendre. La motivació i disposició de l’alumnat és fonamental a l’hora d’aprendre.

El professorat també té una percepció molt favorable del mètode CO-CREA, veu la possibilitat de treballar els continguts de forma creativa, considera que els recursos i tècniques que els oferim són molt adequats i opinen que el mètode és fàcil d’incorporar en l’ensenyament quotidià.Els resultats obtinguts en l’avaluació del mètode mostren que aquest funciona i que els alumnes aprenen formes de resoldre problemes més creatives i són capaços d’elaborar respostes innovadores i originals.

tracking