SEGRE

PERFIL

Laia Rogel: “Cal treballar perquè les dones arribem a tots els àmbits de la societat”

A cinc dies de sortir de comptes, la Laia Rogel és al peu del seu canó: l’empresa de màrqueting PometaGràfica. L’estona que ens dedica per aquesta entrevista, però, és com a presidenta d’AP!Lleida, l’associació de dones empresàries de Lleida i Pirineus. Rogel és només la cara visible d’una junta que vol renovar l’esperit de l’entitat i obrir-se a nous sectors. En una societat que comença a fer trontollar el patriarcat, Ap!Lleida treballa per donar suport a totes aquelles dones que no es resignen i lluiten per tirar endavant els seus negocis

Laia Rogel: “Cal treballar perquè les dones arribem a tots els àmbits de la societat”

Laia Rogel: “Cal treballar perquè les dones arribem a tots els àmbits de la societat”SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Laia Rogel és dona i empresària, condició imprescindible per ser sòcia d’Ap! Lleida. D’aparença valenta i decidida, és la cara visible de la nova junta de l’entitat, una associació que aspira a ser la referència de totes les dones emprenedores de Lleida i Pirineus.

No se li fa una mica costa amunt anar a la feina a aquestes alçades de la pel·lícula?

No m’ho puc permetre. A les autònomes i les petites empresàries ens és molt complicat plantejar-nos perdre dies de feina, és una batalla que tenim pendent.

Conciliar la vida familiar i la laboral?

Aquest és un tema que afecta tota la societat i, per sort, cada vegada hi ha més homes joves que també ho tenen en compte, que també volen passar més temps amb els fills. És un dels molts reptes que s’han d’assumir quan s’està al capdavant d’un negoci, siguis autònoma en una botiga de barri o gerent d’una empresa que factura 10 milions d’euros anuals. D’altra banda hi ha el problema de no poder treballar i perdre ingressos. La majoria de les sòcies d’Ap!Lleida són responsables de negocis petits i aquest és un tema molt sensible que ens afecta per partida doble.

Quin és el ‘leitmotiv’ de l’entitat amb un col·lectiu tan divers?

D’entrada, el sentiment de grup, el saber que no estàs sola. El sector empresarial encara és molt masculí i nosaltres també necessitem trobar espais en els quals trobem altres dones amb qui compartir experiències i fer treball en xarxa. Al final però, no som una entitat només per trobar-nos i parlar, la nostra vocació és donar servei a les sòcies per facilitar-los el seu dia a dia al capdavant dels seus negocis.

Això com es materialitza?

Amb accions com el conveni que acabem de signar amb Pimec perquè totes les nostres sòcies gaudeixin dels mateixos avantatges en ajudes, o una col·laboració amb EAE Business School per aconseguir beques per a dones en les matrícules de màsters i cursos. A banda, és clar, de les xerrades i cursos que organitzem nosaltres com a entitat a nivell de Lleida.

Creu que pel fet de ser dones dirigeixen diferent les empreses que els homes?

Hi aportem més emotivitat i empatia, sobretot si ho comparem amb els homes que les dirigeixen d’una manera més tradicional. Sempre hi ha excepcions, però en general és una tendència. Tal com evoluciona la nostra societat és bo i necessari que els treballadors estiguin contents, que tinguin temps per a ells.

L’associació és representativa del teixit empresarial lleidatà o existeix un cert biaix de gènere?

El sector serveis té un pes molt gran dins l’entitat. Les dones som minoria i és cert que a l’hora de tirar endavant negocis hi ha més presència en alguns sectors que no pas en altres, que encara són molt masculins. Un dels objectius de l’entitat és mirar d’arribar i atreure dones que estan al capdavant d’empreses en àmbits on n’hi ha molt poques. No només per recolzar-les, sinó per aprendre’n i compartir la seua experiència.

Falten referents?

Cal treballar perquè les dones arribem a tots els àmbits de la societat en igualtat de condicions. En la direcció de grans empreses, per exemple, encara és complicat trobar-ne. No es tracta de talent, sovint només necessitem creure’ns que podem fer-ho per aconseguir-ho.

tracking