SEGRE

Cinc anys d'emocions

La Banda Simfònica Unió Musical de Lleida (BSUMLleida) fa cinc anys i d’aleshores és una referència obligada dins el panorama musical de la ciutat. Els seus concerts gaudeixen d’un seguiment màxim i la fidelitat del seu públic –sumada a la qualitat intrínseca dels seus projectes artístics– ha col·locat aquesta formació en una merescuda posició d’excel·lència i prestigi

424729_3.jpg

424729_3.jpgSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La Banda Simfònica Unió Musical de Lleida va néixer al gener del 2014. Sis professors del Conservatori Municipal (Esteve Espinosa, Ramon Álvaro, Helio García, Francesc Puertes, Jaume Sanchis i Nicola Barreca), des de feia mesos, portaven de cap infantar una nova banda. La ciutat ja en tenia una: la Banda Municipal, fundada l’any 1996, i semblava que una ciutat petita no podria encabir una banda rival. De tota manera, la rivalitat, rectament entesa, estimula el treball col·lectiu i beneficia totes les parts implicades si les relacions humanes no en surten perjudicades. Nosaltres ens havíem marcat l’objectiu que la pròpia complexitat –i alhora riquesa– de la condició humana propiciés un increment de l’oferta i garantís la diversitat dels conceptes musicals.

Els qui vam assistir al primer assaig, al primer dimarts a la nit d’assaig de la nova banda, no hem oblidat una sensació gairebé voluptuosa de la qual ens nodrim encara a dia d’avui: de cop i volta, i com si fos un miracle, ens vam trobar amb vora 90 músics a la Sala 1 de l’Auditori amb ganes de tocar i de fer camí plegats; la crida havia funcionat de manera perfecta i constatàvem que el somni es podia fer realitat. Som conscients també –no hi ha aniversari sense angoixa– que aquell somni inicial, ni tan sols avui en què estem de celebració i fem volar coloms, es veu lliure d’amenaces i quimeres: patim sovint desajustos, la gent va i ve (això és tan normal com tot creixement), sorgeixen tensions, la nostra millor voluntat no sempre es tradueix en una promoció adequada –fins i tot podríem parlar d’incomprensions i de greuges comparatius que tenen la seva causa en les pròpies lleis de la continuïtat històrica: els primogènits se’n diuen així per alguna raó–; però hi som, i avui toca sobretot repassar cinc anys d’emocions i atorgar valor a un currículum que fa patxoca.

Des de la tribuna que ens ofereix el diari SEGRE, volem de bell antuvi agrair el suport que en tot moment hem rebut de la regidoria de Cultura de la Paeria, de la senyora Montserrat Parra particularment i de tot el seu equip: malgrat que mai no ens hem pogut beneficiar de cap línia de subvenció directa ni de cap programa marc o conveni de col·laboració, tampoc no podem deixar de reconèixer que han estat molts els ajuts i moltes les assistències rebudes. Tampoc fóra just que ens oblidéssim del suport (l’agraïm de cor) que, paral·lelament, hem rebut de la diputació de Lleida cada vegada que hem hagut d’imprimir els cartells i programes de mà dels nostres concerts.

Efectivament, vivim gràcies als ingressos que generen les taquilles dels nostres concerts a l’Auditori Enric Granados (en som formació resident) i gràcies als diners que guanyem en les nostres actuacions a pobles de la província de Lleida. L’única glòria que volem atribuir-nos legítimament és la d’haver pogut penjar en moltes ocasions –al nostre Auditori, si més no– un cartell que als artistes ens és la vida: “Exhaurides les localitats”.

A la Junta Directiva fundacional –presidida pel Jaume Sanchis– li va correspondre la tasca de legalitzar la banda i l’associació (ara per ara, som 174 socis): es tractava –i es tracta– de crear i mantenir una estructura transparent, és a dir, estatuts pròpiament dits i no pas una simple normativa de funcionament intern, elecció i renovació periòdica dels càrrecs (inclosa la direcció musical i artística), obligació de disposar d’informes de tresoreria i d’estats de comptes actualitzats, etc. El nostre director musical i artístic, des del primer dia, és el mestre Esteve Espinosa (Benissanó, 1973). Segurament, i sense desmerèixer la feina abnegada de tots els qui ens hem repartit –més enllà de fer de músics– les tasques organitzatives, l’Esteve és el nostre valor principal: dotat d’unes condicions musicals òptimes, posseeix una capacitat de lideratge extraordinària i el seu magnetisme personal ha aconseguit que els músics el respectin, l’apreciïn i en reconeguin l’autoritat.

Sense continuïtat des de juliol del 2017, però amb gran empenta inicial, la BSUMLleida va gaudir, sota la direcció musical del Jaume Sanchis, d’una Big Band: la Western Fog Big Band; des de començaments del 2019, la BSUMLleida ha vist néixer en el seu si una formació reduïda de carrer, una street Band: la nostra “BSUMeta”, especialitzada en actuacions més lúdiques o bé allunyades del format concertístic.

¿Quin és el nostre bagatge? Hem interpretat, tot al llarg d’aquests cinc anys, una quarantena de concerts simfònics. Hem estat dirigits per mestres com Antoni Serra Oribe (compositor lleidatà de llarg recorregut), Javier Enguídanos (director titular de la Banda Primitiva de Llíria) i José Miguel Micó (director històric de la Banda Unió Musical de Llíria i una figura reconeguda internacionalment dins la seva especialitat); hem fet un homenatge al cantant Nino Bravo amb les veus de Serafín Zubiri, Felipe Garpe i Laia Benaches; hem fet un concert pop amb un grup de referència, Blaumut; hem presentat al nostre Auditori, amb un arranjament exclusiu de Jordi Castellà, el musical El fantasma de l’Òpera d’Andrew Lloyd Webber amb els cantants professionals que el representaven als teatres de Madrid, i, amb un valuós arranjament manuscrit per a Banda Simfònica del Mestre Josep Maria Malato, l’obra El amor brujo de Manuel de Falla amb la cantaora Mayte Martín; hem atorgat també a la música de cinema un espai de privilegi (en una d’aquestes oportunitats, hi vam inclore –amb el solista de piano Santi Riu– l’obra Rhapsody in Blue de George Gershwin); i hem participat en concerts solidaris.

Hem estat atents al repertori originalment compost per a banda simfònica, al qual vam dedicar un programa monogràfic l’any 2017. Vam fer una petita tournée de concerts a Sicília (Itàlia) l’any 2016 i, l’any 2017, aprofitant l’avinentesa d’un concert al Teatre de la Unió Musical de Llíria, vam oferir –en l’escenari principal de la plaça de la Mare de Déu– un concert introductori al Certamen Internacional de Bandes de València.

Avui, 12 de maig del 2019, en plena Festa Major de Lleida, la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida arriba al punt culminant de la temporada del seu cinquè aniversari. ¡Sou convidats a l’Auditori Enric Granados, on oferirem al nostre públic de sempre una síntesi del bo i millor dels nostres esforços!

424729_1.jpg

424729_1.jpgSEGRE

424729_2.jpg

424729_2.jpgSEGRE

424729_4.jpg

424729_4.jpgSEGRE

tracking