x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

Ens espien?

Actualizada 19/08/2019 a las 11:02
Ens espien?

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Ens espien?

SEGRE
Ens espien?

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Ens espien?

SEGRE

Com potser alguns de vostès deuen recordar, la setmana passada en aquest mateix espai els vaig parlar de com podem gestionar els permisos que les aplicacions dels nostres dispositius tenen per poder gestionar diferents elements de l’aparell, com poden ser el micròfon, l’agenda de contactes o la ubicació, per citar-ne només alguns dels més habituals. Normalment acostumen a ser permisos que donem nosaltres mateixos per tal d’obtenir un millor servei. Els poso un exemple per ajudar a clarificar-ho. Que una aplicació d’un banc ens demani accedir a la ubicació no és un fet indispensable i en un primer moment ens pot arribar a sorprendre, però potser l’aplicació utilitza un sistema de geolocalització per guiar-nos fins al caixer més proper. No aixequin (encara) teories de la conspiració. O sí?

Fa uns dies, l’especialista en entorns digitals Josep Maria Ganyet explicava en un article que en realitat no, que no ens espien. Almenys de la manera com potser creiem nosaltres que ho fan, és a dir, escoltant què diem a través del micròfon o gravant-nos a través de la càmera. “No es creguin tan especials”, deia Ganyet. I és així. Nosaltres, els usuaris, no tenim res a oferir a les grans corporacions que operen a la xarxa que no puguin aconseguir per elles mateixes analitzant els patrons de milions de persones juntes. Si a Instagram anem tots als mateixos indrets i utilitzem les mateixes expressions, què no poden fer els algoritmes analitzant el nostre comportament de cada dia? Els oferim tota aquesta informació motu proprio sense que els calgui ni escoltar-nos ni gravar-nos. Pensin que quan escoltem una cançó al servei de música digital Spotify o mirem una pel·lícula a la plataforma de distribució de continguts audiovisuals Netflix estem donant un pista del nostre estat d’ànim. Si utilitzem el programari Android o iOS estem explicant quin és el nostre poder adquisitiu i per tant donem pistes a les companyies de viatges sobre quins hotels oferir-nos.

La resposta, per tant, és que sí, que ens espien, però amb la nostra completa complicitat.

Descubrir
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre