SEGRE

Creado:

Actualizado:

Lleida, com a capital, ha de fer una clara aposta per ser referent també en turisme. Per això, des del govern municipal de la Paeria tenim marcat com a objectiu ajudar i acompanyar sectors com l’hostaleria i la restauració, que generen 158 milions d’euros al valor afegit brut (VAB), un indicador molt similar al del PIB. És important tirar endavant un model de governança compartida per avançar en un pla estratègic que ens permeti tenir més capacitat per atreure un turisme que, per davant de tot, estigui compromès amb la transició ecològica i sigui sostenible.

El turisme evoluciona per les noves tendències i els nous hàbits que adopten els visitants a l’hora de viatjar i, per tant, això requereix que siguem creatius i innovadors, un fet que, alhora, ens permetrà generar alt valor afegit. Per aconseguir-ho, és cabdal potenciar la nostra oferta amb la finalitat d’atreure visitants que volen gaudir de la cultura, del patrimoni, de l’oci, de les compres i de la gastronomia. El pla estratègic ha d’incorporar un pla de màrqueting, que maximitzi les oportunitats a través de les noves tecnologies i la presència online, i que incideixi en la promoció de Lleida per tal de consolidar-nos com a destinació i per potenciar els nostres actius.

Uns actius que ressalten la nostra història, la nostra identitat i, el nostre relat. Tenim molt a dir, molt a explicar i molt a mostrar de Lleida, perquè a més, ens sentim orgullosos i orgulloses de la nostra ciutat. I ho volem afrontar gestionant i prenent les millors decisions per generar atractiu, ja que les polítiques de promoció econòmica, en les quals el turisme té molt a veure, ens donen vida com a ciutat. Lleida és un punt de trobada i d’accés per diferents motivacions, cosa que ens dona camí per recórrer a l’hora de preservar-la i promocionar-la.

Lleida disposa d’una gran riquesa patrimonial i cultural, amb més de 480 béns d’interès a protegir i amb la Seu Vella –que volem promocionar per ser declarada Patrimoni de la UNESCO– i el Castell de Gardeny com a màxims baluards. Tenim un Centre Històric carregat d’història, amb l’Obert del Centre Històric i la festa major, amb el carrer Major, el Call Jueu, el Dipòsit del Pla de l’Aigua o el Mercat del Pla, una de les joies del modernisme i un corrent artístic que és ben present a la ciutat. També tenim reptes en què ens hem de posar, com ara avançar en la recuperació de les Termes de Cardenals Remolins i la restauració de les Muralles.

Sí o sí, ens hi hem de posar. També vull destacar que puguem gaudir d’equipaments municipals com la Llotja, l’Auditori, el Teatre de l’Escorxador, el Museu de Lleida, el Museu Diocesà, la Panera i ben aviat el nou Museu d’Art de Lleida, així com les iniciatives privades que tenen un gran impacte en la promoció de la cultura com a gran actiu de Lleida. Per això, és important avançar en l’agenda única de la cultura, que informi de totes les activitats a les quals podem tenir accés. Els sectors cultural i artístic també han de tenir el seu paper per convertir Lleida en un gran aparador i projectar-nos al món.

També l’han de tenir els congressos, les fires i la promoció de la nostra gastronomia. Treballem perquè Lleida, capital de l’agroalimentació, aculli els Premis Nacionals de la Gastronomia del 2024, un certamen que ens ha de servir per posar en relleu la gran tasca que fa el sector i la promoció dels productes de proximitat a l’Horta, que donen relat al concepte de ciutat saludable que volem. Lleida és una ciutat on es menja bé i es viu bé i això també ho volem mostrar.

També m’agradaria destacar les iniciatives per al turisme rural i natural amb la finalitat de promocionar l’Horta, Sucs i Raimat. També, d’espais paisatgístics com els aiguamolls de Rufea i el riu, que volem projectar-lo com a imatge referent de Lleida i com a espai de trobada amb zones lúdiques i d’oci. I finalment, per reforçar el nostre atractiu turístic, és important acompanyar el comerç per avançar en la digitalització, la modernització i en un pla de dinamització per tal de retenir més compradors de la nostra àrea d’influència, de 450.000 habitants. Tenim molt marge per créixer i superar el 33% de compradors d’aquest espai que ara venen a Lleida i que, alhora, podrien gaudir de la nostra oferta cultural, patrimonial i gastronòmica.

El comerç ha de formar part d’aquest pla global i estratègic de posicionament de Lleida com a destinació turística. Vull destacar la trajectòria, la sensibilitat i la capacitat de suma dels empresaris i empresàries del sector turístic, de la restauració i del comerç per avançar junts en aquest nou model. Projectar Lleida com a ciutat turística ens farà sentir més orgullosos i orgulloses de la ciutat que tenim i que volem mostrar i, alhora, ens ajudarà a ser més capital.

Plegats, ho farem possible.

tracking